El Museu del Ferrocarril fa 30 anys d'història a Vilanova

Propostes d'organització de "Trobades", viatges, conferències, cursos, actes inaugurals, etc.
Propuestas de organización de "Encuentros", viajes, conferencias, cursos, actos inaugurales, etc.
Respon
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22796
Ubicació: Fabra i Puig

El Museu del Ferrocarril fa 30 anys d'història a Vilanova

Entrada Autor: metring » Dimecres 05/02/2020 18:19

https://www.eixdiari.cat/cultura/doc/87 ... ratiu.html

El Museu del Ferrocarril fa 30 anys d'història a Vilanova amb un ampli programa commemoratiu


L’equipament patrimonial ha previst per al 2020 la recuperació complerta de la Nau del Pont-Grua i la unió amb la Gran Nau, així com el desenvolupament del projecte museogràfic

Redacció Vilanova i la Geltrú 05-02-2020 16:58


Enguany el Museu commemora el 30è aniversari de la seva creació en un moment de canvi i ha fet una àmplia programació per compartir aquest moment engrescador. Les obres que s’han realitzat i les previstes impulsen la modernització del conjunt i l’increment d’espais expositius en 3.000 m2, el que ha suposat un pas definitiu en la seva consolidació, visibilitat i reconeixement.

L’equipament patrimonial ha previst per al 2020 la recuperació complerta de la Nau del Pont-Grua i la unió amb la Gran Nau, així com el desenvolupament del projecte museogràfic o el concurs d’idees arquitectònic per cobrir la part descoberta de la Rotonda i protegir els vehicles que es troben a l’exterior. El cicle d’activitats s’allargarà durant tot l’any. De tal manera que cada mes es realitzin actes especials per aconseguir una àmplia participació de la ciutadania en aquesta celebració.

“El Museu del Ferrocarril forma part de la idiosincràsia i el patrimoni de la ciutat, i aquesta efemèride és un acte de ciutat”. Així ho ha afirmat el regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, en la presentació dels actes del 30è aniversari del Museu del Ferrocarril de Catalunya, que s'allargaran durant tots els mesos d'aquest 2020.

“Parlar del ferrocarril a Vilanova és parlar del passat, d'aquells prohoms que tenien la idea de progrés i van apostar per portar-lo a la ciutat; però també de present, perquè ens connecta amb la metròpoli; i de futur, perquè és el mitjà de transport més sostenible”, ha dit Medina, que ha volgut recordar que “amb el rècord de prop de 37.000 visitants el 2019, el Museu del Ferrocarril és una porta d'entrada la ciutat, i des de l'Ajuntament tenim clar que cal apostar per la marca Museus de VNG”.

En aquest sentit, la gerent dels Museus de la ciutat, Maria Alias, ha recordat que enguany el protagonisme el té aquest espai que celebra 30 anys, com ja es va poder veure en la programació de Nadal.

Pilar García, la directora del Museu, ha explicat les activitats que s'aniran succeint al llarg de tots aquests mesos, amb especial èmfasi en la gran festa que es farà el 2 d'agost, dia que es va obrir l'espai; la inauguració de la unió de les naus del pont-grua i la gran nau, que acollirà una maqueta del darrer Talgo que es posarà en funcionament al costat de la del més antic; o el concurs d'idees per cobrir la part exterior de la rotonda, subvencionada pel Ministeri de Foment. “Totes aquestes activitats volen donar a conèixer un equipament que en els darrers 5 anys ha sofert una gran transformació estructural, arquitectònica i de patrimoni, però també de continguts”, ha dit García, que ha destacat la forta aposta per fer un museu social i accessible.

El Museu ha mantingut a l’alça el número de visitants que ha suposat un creixement del 18% respecte al 2018 amb quasi 37.000 visitants i es confia en continuar aquest creixement al 2020. Les activitats programades pel 30 aniversari amb la col·laboració de l’ajuntament i de la resta d’equipaments municipals, la modernització del conjunt, la periòdica posada en funcionament de diferents vehicles històrics, les actuacions als espais rehabilitats, les noves activitats per a persones amb necessitats diverses, el renovat programa educatiu o la represa de les exposicions temporals, són alguns dels fruits dels darrers anys de treball.

Entre els projectes més destacables trobem l’inici del de Les arts catalanes i la literatura al ferrocarril, amb la col·laboració de Jordi Font-Agustí; el projecte DonaRAIL; el nou catàleg del Museu i la col·laboració en un llibre de l’origen de la xarxa de rodalies de Barcelona; la presentació d’accions inclusives i socials del Museu i de la renovada oferta educativa; l’exposició temporal a l’estiu, “Propera parada: Art estació”; la musealització del Funicular de Vallvidrera per part del mNACTEC; la incorporació d’una maqueta a escala real del darrer Talgo d’alta velocitat i d’una màquina llevaneus; o la renovació de l’espai infantil, El Racó del Víctor”.

Aquesta informació es trobarà als canals digitals (web del Museu www.museudelferrocarril.org i a les xarxes socials @mferrocarricat i @museudelferrocarril, amb els hashtags #30anysmferrocarrilcat i #30añosmferrocarrilvilanova, a través dels que es poden seguir les diferents informacions i compartir experiències.Avatar de l’usuari
Fran-Ikarus
N11
N11
Entrades: 5187
Ubicació: Allá donde se cruzan los sagaleses, donde el mar no se puede concebir
Contacta:

Entrada Autor: Fran-Ikarus » Dimarts 23/06/2020 16:15

Bé, per motius obvis l'any del 30è aniversari no està sent pas com s'esperava, però, si més no, alguna bona notícia sí que tenim (dues de les quatre jornades de portes obertes ja han passat, no havia llegit el mail informatiu fins ara):

https://www.museudelferrocarril.org/ca/ ... -del-museu

Jornades de Portes Obertes del Museu
11 Jun 2020
EN MARXA UN PROJECTE DE MUSEU SOCIAL, SEGUR I SALUDABLE DE SERVEI PÚBLIC
Jornades de Portes Obertes del Museu
La data del 20 de juny ha estat l'escollida per a la celebració de la primera de les quatre Jornades de Portes Obertes del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. Aquest cap de setmana del 20, 21, i el de l'27 i 28 es farà una obertura especial en horari de 10 a 14 h., en una iniciativa conjunta dels Museus de Vilanova. L'amplitud de les instal·lacions ferroviàries del llegendari dipòsit de locomotores de vapor, situades en gran part a l'aire lliure, al costat de les mesures sanitàries, de seguretat i la nova senyalització, faciliten una acollida segura i saludable. Una de les novetats de la nova etapa serà la possibilitat de realitzar un viatge audioguiat per l'interior del Museu que podrà descarregar-se en el propi "Smartphone" de cada visitant.

A partir del dia 1 de juliol i durant tot l'estiu al Museu obrirà les seves portes en horari de dimarts a diumenge de 11.00 a 14.30 i també les tardes dels dissabtes i durant tot el mes d'agost de 17.00 a 20.00 h. Per al període que comença en la fase 3, s'han programat noves activitats adaptades a les condicions que planteja aquesta situació.

Com a reconeixement a la seva tasca, i seguint la línia de treball en l'àmbit de Museu Social oberta des del passat any, s'ha previst oferir durant tot el 2020 l'entrada gratuïta a les dones i els homes de el sector sanitari i dels cossos de seguretat per tal de convidar a aquests col·lectius a gaudir dels beneficis balsàmics d'aquest equipament cultural.


Exhiba abono o pase antes de que se lo exijan

Respon

Torna a “Trobades i esdeveniments / Encuentros y eventos”