Propostes ferroviàries per a Catalunya (fora de Barcelona)

Propostes dels usuaris per a fer millores a les xarxes ferroviàries existents o per crear-ne de noves / Propuestas de los usuarios para hacer mejoras en las redes ferroviarias existentes o para crear nuevas
Respon
Avatar de l’usuari
Don Ramón
N8
N8
Entrades: 1194
Ubicació: Sant Martí de Provençals

Re: Propostes ferroviàries per a Catalunya (fora de Barcelon

Entrada Autor: Don Ramón » Dilluns 25/07/2016 20:03

oriolp13 ha escrit: Evidentemente coincido contigo que probablemente el método de financiación no sea el más adecuado, pero esto no quiere decir que la obra no fuera necesaria o no se debiera hacer. Yo también soy partidario de un sistema de viñetas.
Incluso siendo de peaje los camiones pasarían, ya que el camino desde el centro de la península hacia Francia es mucho más corto por la C-25 que por la AP-2+AP-7.
El problema de plantear un tren es el hecho que de cerca del Eix no hay realmente muchas poblaciones (excepto las importantes, las capitales de comarca). Mucha gente usa el Eix como desplazamiento entre pueblos intermedios de comarca y su capital, y desplazamientos entre comarcas, pero no partiendo de la capital, rutas que rara vez serían posibles de hacer con tren, ya que el radio de abastecimiento del tren es menor que el que puede tener un coche.
Son buenos argumentos.
Yo también soy favorable a un sistema de viñeta, pero son bien sabidas las dificultades de hacer ésto independientemente del gobierno central, y la clara falta de voluntad de éste. Ara, hoy por hoy pienso que la ausencia del peaje en el Eix Transversal es una aberración, y mientras no fuera posible el sistema de viñetas debería de ser provisto de peajes convencionales.
Sobre que para camiones es más rápido tienes toda la razón, aunque yo cuestiono que a nivel de capacidad para tráfico pasante hicieran falta, aún si el otro itinerario es más largo. Luego, si este trayecto lo hacen camiones que van hacia la península y Francia, pues yo digo que si se hubiera optado por una línea de ferrocarril hubiera sido interesante ofrecer un servicio de estos trenes que llevan encima los camiones.
Es verdad que el Eix no pasa cerca de muchos otros núcleos de población, aunque eso se podría compensar mediante líneas de bus hacia estaciones convenientemente ubicadas. Al fin y al cabo ahora mismo igualmente hay que tomar un autobús para luego cambiar al tren en la capital, si no se tiene coche.
Aparte, el Eix Transversal en cierta forma ya existe entre Lleida y Manresa.
Yo sería favorable a que, de ser posible, se convirtiese una de las calzadas de la C-25 a línea de tren, y la otra a una carretera de un carril por sentido con arcén. Pero no creo que jamás ocurra.


Don Ramón, el Marhuenda del FTC! Odiadme, me lo merezco.
El mundo desde una ventanilla - El blog de Don Ramón

"A Barcelona menyspreuen el tramvia els rics, que el consideren cosa de pobres, i els pobres, que el consideren cosa de rics." - Ferran Armengol

oriolp13
N9
N9
Entrades: 2191
Ubicació: Llinars del Vallès

Entrada Autor: oriolp13 » Dilluns 25/07/2016 20:55

Don Ramón ha escrit:Son buenos argumentos.
Yo también soy favorable a un sistema de viñeta, pero son bien sabidas las dificultades de hacer ésto independientemente del gobierno central, y la clara falta de voluntad de éste. Ara, hoy por hoy pienso que la ausencia del peaje en el Eix Transversal es una aberración, y mientras no fuera posible el sistema de viñetas debería de ser provisto de peajes convencionales.
El problema principal que veo yo a la implantación de un peaje en el Eix, a diferencia de otras vías donde hay peaje es que no hay una carretera alternativa más o menos aceptable para hacer el recorrido. Así como en la AP-7 norte hay más o menos paralela la N-II y por el sur la N-340 y de la AP-2 hacia Lleida hay la A-2, en el Eix no hay una carretera alternativa (sólo hay entre Vic y Manresa, pero hay que superar el Coll de la Pullosa, llegar hasta Moià y bajar hacia Artés, que, comparativamente es bastante más tiempo que por el Eix. Pero entre Cervera y Manresa no había antes ninguna carretera que fuera mínimamente aceptable y competitiva para unir las poblaciones, y si desde Vic se quería ir hasta Girona lo más rápido era ir hasta Olot (sin existir el túnel de Bracons) y de allí a Girona, con lo cual la vuelta que se hacía era muy considerable.
Yo creo que si no se ha implantado peaje esta es la razón principal.
Don Ramón ha escrit:Sobre que para camiones es más rápido tienes toda la razón, aunque yo cuestiono que a nivel de capacidad para tráfico pasante hicieran falta, aún si el otro itinerario es más largo.

Si se hizo el desdoblamiento fue, en gran parte, debido al gran tráfico de camiones pesados que hay en el Eix. La C-25 traviesa una orografía muy complicada, con lo cual tiene grandes pendientes. El tráfico de camiones alentecía mucho la circulación, y esto propiciava, en parte, accidentes: conductores con poca paciencia que a la mínima ya intentaban adelantar, con el consiguiente choque frontal (muchas veces contra otros camiones, con lo que el desenlace solía ser trágico). A parte, creo que l'Eix superó las expectativas (evidentemente, en parte, porqué es libre de peaje, y un camionero que vaya de Lleida a la Jonquera pasará antes por el Eix que por Autopista, tanto por el peaje que se ahorrará como por la distancia que también se ahorrará).
Don Ramón ha escrit: Es verdad que el Eix no pasa cerca de muchos otros núcleos de población, aunque eso se podría compensar mediante líneas de bus hacia estaciones convenientemente ubicadas. Al fin y al cabo ahora mismo igualmente hay que tomar un autobús para luego cambiar al tren en la capital, si no se tiene coche.
Exacto. Pero hay que pensar que la mayoría de ggente que vive en estos pueblos, aunque sea mayor, tiene coche. Nunca han tenido ninguna alternativa para viajar, pues las comunicaciones de las poblaciones (sobretodo pequeñas), con bus son bastante malas, con lo cual estar sin coche significa casi no poder salir del pueblo. Plantear ahora a esta gente que coja un bus que les lleve al tren, que les llevará a su destino es un tema difícil y que probablemente rechazarían, pues además sería una opción más lenta que el coche.
Don Ramón ha escrit: Yo sería favorable a que, de ser posible, se convirtiese una de las calzadas de la C-25 a línea de tren, y la otra a una carretera de un carril por sentido con arcén. Pero no creo que jamás ocurra.
Lo veo difícil. l'Eix tiene unas rampas (entre Manresa y Vic y entre Vic y Vilobí que un tren en adherencia dudo que pudiera superar). El construir un Eix Transversal Ferroviari demandaria una infraestructura de puentes y túneles bastante más importante que la que tiene la autovía.


Salutacions,

Oriol

Avatar de l’usuari
ortegote
N8
N8
Entrades: 1231
Ubicació: a prop d' ADIF
Contacta:

Entrada Autor: ortegote » Dilluns 01/08/2016 17:58

Dejando de banda la Autovia con peaje a la sombra como hay en otros puntos de catalunya y deberiamos hablar del tema en la zona de transporte por carretera, me pasare al tren.
Se pregunta por que no se hizo el Eix transversal Ferroviario pues sencillo y aunque nos joda reconocerlo por el centralismo Catalan del todo debe pasar por Barcelona.
El Eix serviria para poca gente y pocos votos, recordemos que los que construyen obra publica son los politicos y si no les sale rentable en numero de votos olvidaros de obras aunque se vea desde lejos que es primordiual para la gente o la economia (Corredor mediterraneo, Estacion de Martorell ADIF, Desdoblamiento de VIC y muchas obras mas pendientes)

Quizas el tren por el Eix en su momento si se hubiera vendido para hacer un Madrid - Europa quizas se hubiera construido pero como se vendio como obra publica catalana echas desde y por Catalunya al final se a quedado en en propaganda politica que usaran los Alcaldes de Lleida/Cervera/Manresa/Vic/Girona incluso Igualada para hacer una ramal a Barcelona y acortar tiempos.

Pero no se va a hacer nada primero por que no hay dinero y segundo por que no hay ganas politicas de tirar un proyecto asi en estos momentos, es una obra que hasta que no estuviera echa no veriamos si la gente la usaria y ahora con el Eix Transversal convertido en Autovia todavia menos por que somos una sociedad de coche y si nos lo ponen facil vamos a lo facil.
Saludos-



Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1876
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dissabte 06/08/2016 0:01

A Catalunya tenim trens d'ample ibèric, també d'ample UIC, ample mètric i l'ample ibèric antic, no creieu que per tota l'area de Barcelona tindria que ser mixt, i per trens direcció València i Saragossa (Espanya) que siguin en ample ibèric, i per Girona i ja per si a la part d'Osona que va el tren direcció Puigcerdà (arribant parts de França) que sigui en UIC?

Salutacions :hola


Mapa ferroviario de Cataluña: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... 05483&z=13

Mapa ferroviario de Cataluña (versión ampliada): https://www.google.com/maps/d/viewer?hl ... Gk_qB2YxL4

Avatar de l’usuari
ortegote
N8
N8
Entrades: 1231
Ubicació: a prop d' ADIF
Contacta:

Entrada Autor: ortegote » Dissabte 06/08/2016 16:23

Carlos González ha escrit:A Catalunya tenim trens d'ample ibèric, també d'ample UIC, ample mètric i l'ample ibèric antic, no creieu que per tota l'area de Barcelona tindria que ser mixt, i per trens direcció València i Saragossa (Espanya) que siguin en ample ibèric, i per Girona i ja per si a la part d'Osona que va el tren direcció Puigcerdà (arribant parts de França) que sigui en UIC?

Salutacions :hola
Piensa que en su dia el tren de Terrassa i Sabadell en ancho UIC debio seguir a Vic y a Francia, imaginate si eso se hubiera logrado en aquellos años, quizas hoy veriamos las cosas de otro color.
Cambiar el ancho a UIC en Catalunya podria ser interesante y como bien dices se podria hacer por fases o zonas.
El problema es el de siempre Papa ADIF no creo que lo permita, no veo una red catalana en UIC totalmente y bueno tenemos casos propios donde ni la Generalitat esta por la labor.

El tren de la Pobla se pudo renovar en UIC, hay quien dice que mejor en Iberico y hay quien dice que no se puede por los 1,9km de ADIF en la entrada de LLeida y eso que hay vias de Tercer Carril y ADIF las pone deonde les da la gana pero vaya en esos 1,9km es imposible.

Tenemos la LL-A donde podriamos haber migrado al UIC del Metrico pero estamos en las mismas a FGC es decir la Generalitat no le Interesa o eso nos hace creer.

Estaria bien adaptarse al ancho UIC pero a mi no me demuestran que tengan ganas de hacer algo asi ni los de fuera ni los de aqui.
Saludos.



Avatar de l’usuari
Don Ramón
N8
N8
Entrades: 1194
Ubicació: Sant Martí de Provençals

Entrada Autor: Don Ramón » Dissabte 06/08/2016 17:06

Yo no termino de ver la utilidad ni la necesidad de convertir sistemáticamente toda la red a UIC, pero he de admitir que me pone tener vía ancha y reconozco que no soy objetivo.
Creo que cualquier tipo de línea nueva, conversión o tercer carril tienen sentido fundamentalmente para las mercancías internacionales, y en menor medida para las circulaciones internacionales (más que nada porque tenemos trenes que cambian de ancho en pocos minutos, lo cual para trayectos de LD es una pérdida de tiempo asumible a cambio de un ahorro sustancial). La cuestión a estas alturas ya solo sería si hace falta ampliar el alcance de posibles circulaciones de mercancías internacionales. Luego está que si Catalunya convierte a UIC pues el problema se traslada a la frontera con España (cosa que también afecta al posible tráfico con Portugal), independencia o no o lo que fuera a pasar, a nivel económico sería un perjuicio. Por un lado ganas, por otro pierdes. La pregunta será en cual ganas más y en cual pierdes menos... :twisted:
Luego conseguir trenes en ancho ibérico no es problema mientras toda la península lo mantenga y se genere bastante demanda como para tener una buena economía de escala. Para casos excepcionales ya se ha visto con el tren de La Pobla que no es extremadamente difícil conseguir unidades de ancho uic modificadas.

y porque mola un huevo tener comunmente tres anchos de vía diferentes, ibérico, uic y métrico.


Don Ramón, el Marhuenda del FTC! Odiadme, me lo merezco.
El mundo desde una ventanilla - El blog de Don Ramón

"A Barcelona menyspreuen el tramvia els rics, que el consideren cosa de pobres, i els pobres, que el consideren cosa de rics." - Ferran Armengol

Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1876
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dimarts 06/09/2016 11:28

Feia temps que no escrivia cap cosa al meu fil favorit, sóc molt pesat, ho sé, però aquesta vegada he millorat el meu mapa de la xarxa catalana, les capes següents són aquestes:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 2xe5TjpgwA

Rodalies de Catalunya: tots els traçats per serveis metropolitans fora de BCN, o també dins de BCN

Catalunya Exprés: tots els traçats per serveis regionals, alguns traçats es situen fora de Catalunya com Casp en aragonès (Caspe en castellà)

Línies d'alta velocitat: tots els traçats d'AVE o d'un InterCity a Catalunya, per exemple una línia des de Barcelona-Igualada-Lleida n'és un exemple

Rodalies Barcelona: aquesta capa dubto que tingui que explicar alguna cosa més, són les línies metropolitanes de BCN

Meri-tren: aquesta capa podria ser un altre sistema independent que podria ser operat per RENFE per serveis suburbans, en aquest cas per el Vallès.

FGC: els serveis independents de les línies B-V i LL-A

Trens-trams: la capa de tots els trens-trams, n'hi han quatre:
TRAMVallès
TRAMCamp
TRAMBages
TRAMGavarres

Em podeu dir quins traçats per aquestes capes s'haurien de fer o no i etc, els serveis des de Lleida i Saragossa no els he dibuixat ja que Lleida seria l'estació terminal i els serveis de Lleida i Saragossa serien un altre tema.


Mapa ferroviario de Cataluña: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... 05483&z=13

Mapa ferroviario de Cataluña (versión ampliada): https://www.google.com/maps/d/viewer?hl ... Gk_qB2YxL4

Francesc Ciutat
N1
N1
Entrades: 6

Entrada Autor: Francesc Ciutat » Dimecres 12/10/2016 10:08

Hola, bon dia a tothom i gràcies per permetre'm participar en aquest fòrum tan interessant. M'agradaria fer algunes propostes ferroviàries i conéixer la vostra opinió. Algunes penso que són fàcilment assumibles, d'un cost relativament baix, i d'altres més complicades. En principi vull centrar-me a la R3.

A curt termini:

-Aprofitant el desdoblament parcial, a la corba de sortida de l'estació de Balenyà (direcció Vic), desviar aproximadament 1-1,5 km la línia actual (amb corbes de gran radi per permetre velocitats decents) cap a l'Est per donar servei a Taradell i Santa Maria de Berga, un baixador a Vic-Sud i enllaçar amb el tram actual. El tram antic s'hauria de desmantellar. Ja que la orografia no és gens complicada, podria tenir un cost relativament baix i donaria servei a més poblacions, fent més rendible la línica.

-Creació d'una terminal de mercaderies d'intercanvi ferrocarril-carretera, preferentment al Nord de Vic, on hi ha una gran zona industrial. Permetria buidar de camions la C-17. Amb una política d'impostos que gravès determinats volums o càrregues per carretera, es podria tenir un tràfic ferroviari de mercaderies important i fer rendible la R3. Aquestes estacions de mercaderies es podrien planificar a totes les comarques o polígons industrials importants.

A mig termin:

-Rectificació d'alguns traçats amb massa corbes entre Vic i Ripoll, amb un traçat nou en alguns trams, amb noves trinxeres i túnels, per augmentar la seguretat i la velocitat dels trens.

-Reapertura del ramal Granollers Centre-Les Franqueses amb doble via, que hauria d'anar soterrat desde Granollers Nord-Bellavista fins a la sortida de les Franqueses. Potser seria convenient desplaçar l'estació de Bellavista-Les Franqueses Nord uns centenars de metros més endavant i fer-la soterrada sota el barri de Can Mònic de Granollers, per fer un intercanviador entre la R2 i la R3.

Estudiar la creació d'un ramal de mercaderies des de la sortida de la R3 al nord de Canovelles fins al seu polígon industrial i el de La Garriga paral.lela a la línia actual.

A llarg termini:

-Una línia que uneixi Manresa i Vic (Manresa-Sant Joan de Vilatorrada-Navarcles-Moià-Collsupina) amb un ramal cap a Vic i un altre cap a Tona (nova estació a l'Oest de Tona) i enllaçar amb la R3 a Centelles per poder fer serveis Manresa-Granollers-Barcelona o Manresa-Vic-Ripoll.

-Una línia entre Terrassa i Igualada, i un ramal entre la línia Manresa-Lleida i Igualada

-Reapertura del tram Ripoll-Sant Joan de les Abadesses i prolongació cap a Olot amb ramals a Girona/Figueres, preparada per a trens regionals i de mercaderies.

-Dues línies noves des de Manresa-Renfe: una cap a Cardona, i una altre cap a Balsareny-Berga, amb tràfic de passatgers i potser de mercaderies.

Adjunto un mapa (molt rudimentari, ho sento) on he pintat en color negre les línies actuals, en taronja el que es pot fer a curt termini, i en vermell a llarg termini.

Salutacions
Fitxers adjunts
vic-manresa-4.jpg
vic-manresa-4.jpg (76.8 KiB) Visualitzat 6336 cops



Avatar de l’usuari
bigcoaster
N8
N8
Entrades: 953

Entrada Autor: bigcoaster » Dimecres 12/10/2016 10:28

Personalment, m'agraden totes les teves propostes, algunes potser no serien gaire rentables, vegi's ramal a Cardona, per exemple, però la resta em sembla molt correcte tot.

Felicitats i benvingut al fòrum!


This is the Southern service to London Victoria. We're now approaching London Victoria. Change here for the Victoria, Circle and District lines, National Rail services and the Victoria Coach Station.

Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1876
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dimecres 12/10/2016 11:20

Només un comentari, el TRAMBages seria més rendible per anar des de Berga a Manresa, pel fet de l'orografia i a més seria més econòmic, benvingut al fòrum company ;)


Mapa ferroviario de Cataluña: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... 05483&z=13

Mapa ferroviario de Cataluña (versión ampliada): https://www.google.com/maps/d/viewer?hl ... Gk_qB2YxL4

Avatar de l’usuari
oscsanchez6
N5
N5
Entrades: 158
Ubicació: Barcelona, Catalunya

Entrada Autor: oscsanchez6 » Dimecres 12/10/2016 11:39

Carlos González ha escrit:Només un comentari, el TRAMBages seria més rendible per anar des de Berga a Manresa, pel fet de l'orografia i a més seria més econòmic, benvingut al fòrum company ;)
Trobo que en cas que un tren arribi mai a Berga hauria de fer-ho com a tren i no com a tram. És important tenir una bona velocitat comercial, ja que per fer el mateix temps que el bus, no caldria construir cap transport ferroviari. A més, entre Manresa i Berga no crec que hi hagi cap problema per la orografia. Berga amunt és una altra qüestió.
A més a més, si no tinc entès malament, entre Guardiola de Berguedà i Manresa queden trams de via verda que es podrien aprofitar (va sortir fa uns mesos al programa Espai Terra de TV3), amb túnels i viaductes inclosos (obviament els hi caldria reforma, però suposo que seria mes barat que fer-ne de nous).



Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1876
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dimecres 12/10/2016 11:46

oscsanchez6 ha escrit:
Carlos González ha escrit:Només un comentari, el TRAMBages seria més rendible per anar des de Berga a Manresa, pel fet de l'orografia i a més seria més econòmic, benvingut al fòrum company ;)
Trobo que en cas que un tren arribi mai a Berga hauria de fer-ho com a tren i no com a tram. És important tenir una bona velocitat comercial, ja que per fer el mateix temps que el bus, no caldria construir cap transport ferroviari. A més, entre Manresa i Berga no crec que hi hagi cap problema per la orografia. Berga amunt és una altra qüestió.
A més a més, si no tinc entès malament, entre Guardiola de Berguedà i Manresa queden trams de via verda que es podrien aprofitar (va sortir fa uns mesos al programa Espai Terra de TV3), amb túnels i viaductes inclosos (obviament els hi caldria reforma, però suposo que seria mes barat que fer-ne de nous).
Però el traçat que té FGC és impossible fer arribar el tren a Berga, i em refereixo a tren-tram, no tram pur :ok


Mapa ferroviario de Cataluña: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... 05483&z=13

Mapa ferroviario de Cataluña (versión ampliada): https://www.google.com/maps/d/viewer?hl ... Gk_qB2YxL4

Avatar de l’usuari
ortegote
N8
N8
Entrades: 1231
Ubicació: a prop d' ADIF
Contacta:

Entrada Autor: ortegote » Dimecres 12/10/2016 12:42

oscsanchez6 ha escrit:
Carlos González ha escrit:Només un comentari, el TRAMBages seria més rendible per anar des de Berga a Manresa, pel fet de l'orografia i a més seria més econòmic, benvingut al fòrum company ;)
Trobo que en cas que un tren arribi mai a Berga hauria de fer-ho com a tren i no com a tram. És important tenir una bona velocitat comercial, ja que per fer el mateix temps que el bus, no caldria construir cap transport ferroviari. A més, entre Manresa i Berga no crec que hi hagi cap problema per la orografia. Berga amunt és una altra qüestió.
A més a més, si no tinc entès malament, entre Guardiola de Berguedà i Manresa queden trams de via verda que es podrien aprofitar (va sortir fa uns mesos al programa Espai Terra de TV3), amb túnels i viaductes inclosos (obviament els hi caldria reforma, però suposo que seria mes barat que fer-ne de nous).
Avui dia la velocitat no es problema hi ha Trens Trams que circulen a 100km/h el exemple mes proper es FGV a Alacant.



Avatar de l’usuari
oscsanchez6
N5
N5
Entrades: 158
Ubicació: Barcelona, Catalunya

Entrada Autor: oscsanchez6 » Dimecres 12/10/2016 13:19

ortegote ha escrit:
oscsanchez6 ha escrit:
Carlos González ha escrit:Només un comentari, el TRAMBages seria més rendible per anar des de Berga a Manresa, pel fet de l'orografia i a més seria més econòmic, benvingut al fòrum company ;)
Trobo que en cas que un tren arribi mai a Berga hauria de fer-ho com a tren i no com a tram. És important tenir una bona velocitat comercial, ja que per fer el mateix temps que el bus, no caldria construir cap transport ferroviari. A més, entre Manresa i Berga no crec que hi hagi cap problema per la orografia. Berga amunt és una altra qüestió.
A més a més, si no tinc entès malament, entre Guardiola de Berguedà i Manresa queden trams de via verda que es podrien aprofitar (va sortir fa uns mesos al programa Espai Terra de TV3), amb túnels i viaductes inclosos (obviament els hi caldria reforma, però suposo que seria mes barat que fer-ne de nous).
Avui dia la velocitat no es problema hi ha Trens Trams que circulen a 100km/h el exemple mes proper es FGV a Alacant.
Corregiu-me si m'equivoco: un tren-tram és un tren que es "converteix" a tram en nuclis urbans (com si fos un tramvia normal i corrent, oi?). Llavors, per molta vmax = 100km/h, hi haura trams on no podra superar els 50km/h.. el qual farà baixar la velocitat mitjana del trajecte. Per fer viatges de mitja distancia (Manresa-Berga) potser sí que valdria la pena, però d'altres del tipus Barcelona-Berga ens trobaríem amb temps de trajecte molt elevats, on el bus hi sortiria guanyant (el bus pot trigar com a mínim 1h15 pels Barcelona-Berga directes, si no m'equivoco).



Avatar de l’usuari
UT440_132M
N10
N10
Entrades: 3941
Facebook: https://www.facebook.com/RoadN152
Ubicació: Tona. C-17 s. 49/51 N152A KM. 59
Contacta:

Entrada Autor: UT440_132M » Dimecres 12/10/2016 13:56

Francesc Ciutat ha escrit:Hola, bon dia a tothom i gràcies per permetre'm participar en aquest fòrum tan interessant. M'agradaria fer algunes propostes ferroviàries i conéixer la vostra opinió. Algunes penso que són fàcilment assumibles, d'un cost relativament baix, i d'altres més complicades. En principi vull centrar-me a la R3.

A curt termini:

-Aprofitant el desdoblament parcial, a la corba de sortida de l'estació de Balenyà (direcció Vic), desviar aproximadament 1-1,5 km la línia actual (amb corbes de gran radi per permetre velocitats decents) cap a l'Est per donar servei a Taradell i Santa Maria de Berga, un baixador a Vic-Sud i enllaçar amb el tram actual. El tram antic s'hauria de desmantellar. Ja que la orografia no és gens complicada, podria tenir un cost relativament baix i donaria servei a més poblacions, fent més rendible la línica.

-Creació d'una terminal de mercaderies d'intercanvi ferrocarril-carretera, preferentment al Nord de Vic, on hi ha una gran zona industrial. Permetria buidar de camions la C-17. Amb una política d'impostos que gravès determinats volums o càrregues per carretera, es podria tenir un tràfic ferroviari de mercaderies important i fer rendible la R3. Aquestes estacions de mercaderies es podrien planificar a totes les comarques o polígons industrials importants.

A mig termin:

-Rectificació d'alguns traçats amb massa corbes entre Vic i Ripoll, amb un traçat nou en alguns trams, amb noves trinxeres i túnels, per augmentar la seguretat i la velocitat dels trens.

-Reapertura del ramal Granollers Centre-Les Franqueses amb doble via, que hauria d'anar soterrat desde Granollers Nord-Bellavista fins a la sortida de les Franqueses. Potser seria convenient desplaçar l'estació de Bellavista-Les Franqueses Nord uns centenars de metros més endavant i fer-la soterrada sota el barri de Can Mònic de Granollers, per fer un intercanviador entre la R2 i la R3.

Estudiar la creació d'un ramal de mercaderies des de la sortida de la R3 al nord de Canovelles fins al seu polígon industrial i el de La Garriga paral.lela a la línia actual.

A llarg termini:

-Una línia que uneixi Manresa i Vic (Manresa-Sant Joan de Vilatorrada-Navarcles-Moià-Collsupina) amb un ramal cap a Vic i un altre cap a Tona (nova estació a l'Oest de Tona) i enllaçar amb la R3 a Centelles per poder fer serveis Manresa-Granollers-Barcelona o Manresa-Vic-Ripoll.

-Una línia entre Terrassa i Igualada, i un ramal entre la línia Manresa-Lleida i Igualada

-Reapertura del tram Ripoll-Sant Joan de les Abadesses i prolongació cap a Olot amb ramals a Girona/Figueres, preparada per a trens regionals i de mercaderies.

-Dues línies noves des de Manresa-Renfe: una cap a Cardona, i una altre cap a Balsareny-Berga, amb tràfic de passatgers i potser de mercaderies.

Adjunto un mapa (molt rudimentari, ho sento) on he pintat en color negre les línies actuals, en taronja el que es pot fer a curt termini, i en vermell a llarg termini.

Salutacions
Sigues benvimgut. Com a coneixedor i habitant de la zona, em permeto fer un parell de comentaris a les teves propostes. Una, la terminal de mercaderies de Vic ja existeix, a 500 metres al nord de l'estació de viatgers. Ja hi acaba un tren setmanalment, que porta gra de cereal, per a la fàbrica de Casa Tarradellas.
Segona, el traçat que proposes cap a Taradell i Santa Eugènia de Berga, el veig força improvable, ja que el desnivell entre Sant Miquel de Balenyà i aquesta es considerable, el mateix si es vol fer arribar el tren a Santa Eugènia, el desnivell es important. Si es vol fer arribar el tren a Taradell, jo reobriria i reconstruiria l'antic baixador de Mont-rodon, i enllaçar aquesta estació amb la població amb un bus llançadora cadenciat amb els horaris del tren.
La resta de propostes em semblen interessants.


Visiteu: http://www.youtube.es/rodaliesvicc3 - http://www.flickr.com/photos/ut440_132m

PACO "Plataforma per l'Abolició del Cotxe Oficial", Soci núm. 3

https://www.youtube.com/c/N152a

Lluis
N6
N6
Entrades: 215
Ubicació: Sants Estació

Entrada Autor: Lluis » Dimecres 12/10/2016 17:05

Francesc Ciutat ha escrit:Hola, bon dia a tothom i gràcies per permetre'm participar en aquest fòrum tan interessant. M'agradaria fer algunes propostes ferroviàries i conéixer la vostra opinió. Algunes penso que són fàcilment assumibles, d'un cost relativament baix, i d'altres més complicades. En principi vull centrar-me a la R3.
Hola benvingut al fòrum! :hola
-Reapertura del ramal Granollers Centre-Les Franqueses amb doble via, que hauria d'anar soterrat desde Granollers Nord-Bellavista fins a la sortida de les Franqueses. Potser seria convenient desplaçar l'estació de Bellavista-Les Franqueses Nord uns centenars de metros més endavant i fer-la soterrada sota el barri de Can Mònic de Granollers, per fer un intercanviador entre la R2 i la R3.
La connexió R2-R3 trobo que seria molt més senzill fer-la de Mollet-Sant Fost a Parets que no pas de Granollers Centre a Les Fraqueses, sense necessitat de túnels, i ocupant menys tram del recorregut de la R2/R11.


"Les vaques volen? Si ho diu La Retaguadia. Creu-t'ho."... I així tot.

Avatar de l’usuari
ortegote
N8
N8
Entrades: 1231
Ubicació: a prop d' ADIF
Contacta:

Entrada Autor: ortegote » Dijous 13/10/2016 19:08

oscsanchez6 ha escrit: Corregiu-me si m'equivoco: un tren-tram és un tren que es "converteix" a tram en nuclis urbans (com si fos un tramvia normal i corrent, oi?). Llavors, per molta vmax = 100km/h, hi haura trams on no podra superar els 50km/h.. el qual farà baixar la velocitat mitjana del trajecte. Per fer viatges de mitja distancia (Manresa-Berga) potser sí que valdria la pena, però d'altres del tipus Barcelona-Berga ens trobaríem amb temps de trajecte molt elevats, on el bus hi sortiria guanyant (el bus pot trigar com a mínim 1h15 pels Barcelona-Berga directes, si no m'equivoco).
No t'equivoques.
Si fos un tren Barcelona Berga en el Tram de Barcelona a Manresa posem el cas via FGC aniria a velocitat de tren normal actualment uns 80/90km/h el sistema Tram seria al entrar a les poblacions de Manresa fins a Berga.
Recorda que el Tren d'Olvan era tranviari en els seus inicis, circulava per la carretera i creuava per el mig dels carrers dels pobles.
Ara podria anar per fora de la carretera però als pobles podria creuar-los com un Tranvia per això aquest tipus de tren, volem fer una cosa similar a Tarragona/Salou i a l'actualitat en proves a la ciutat de Cadis aquest dos Trens Trams son en via d'ample iberic.
Salutacions.



mpn90
N5
N5
Entrades: 110

Entrada Autor: mpn90 » Divendres 14/10/2016 0:08

ortegote ha escrit:
oscsanchez6 ha escrit: Corregiu-me si m'equivoco: un tren-tram és un tren que es "converteix" a tram en nuclis urbans (com si fos un tramvia normal i corrent, oi?). Llavors, per molta vmax = 100km/h, hi haura trams on no podra superar els 50km/h.. el qual farà baixar la velocitat mitjana del trajecte. Per fer viatges de mitja distancia (Manresa-Berga) potser sí que valdria la pena, però d'altres del tipus Barcelona-Berga ens trobaríem amb temps de trajecte molt elevats, on el bus hi sortiria guanyant (el bus pot trigar com a mínim 1h15 pels Barcelona-Berga directes, si no m'equivoco).
No t'equivoques.
Si fos un tren Barcelona Berga en el Tram de Barcelona a Manresa posem el cas via FGC aniria a velocitat de tren normal actualment uns 80/90km/h el sistema Tram seria al entrar a les poblacions de Manresa fins a Berga.
Recorda que el Tren d'Olvan era tranviari en els seus inicis, circulava per la carretera i creuava per el mig dels carrers dels pobles.
Ara podria anar per fora de la carretera però als pobles podria creuar-los com un Tranvia per això aquest tipus de tren, volem fer una cosa similar a Tarragona/Salou i a l'actualitat en proves a la ciutat de Cadis aquest dos Trens Trams son en via d'ample iberic.
Salutacions.
Així doncs tan sols es milloraria en connectivitat entre Manresa i Berga, però no afavoriria que la gent de Manresa, i menys la de Berga, agafés el tren per anar a Barcelona. Per això mateix i malgrat entenc que el tren-tram sigui molt pràctic per a entrar dins els pobles, em sembla que seria millor un tren de tipus mitjana distància amb velocitats majors, o una combinació entre serveis de mitjana distància i suburbà. Però sobretot hi hauria d'haver la possibilitat d'haver-hi serveis en velocitat alta.



Avatar de l’usuari
ortegote
N8
N8
Entrades: 1231
Ubicació: a prop d' ADIF
Contacta:

Entrada Autor: ortegote » Divendres 14/10/2016 20:22

mpn90 ha escrit: Així doncs tan sols es milloraria en connectivitat entre Manresa i Berga, però no afavoriria que la gent de Manresa, i menys la de Berga, agafés el tren per anar a Barcelona. Per això mateix i malgrat entenc que el tren-tram sigui molt pràctic per a entrar dins els pobles, em sembla que seria millor un tren de tipus mitjana distància amb velocitats majors, o una combinació entre serveis de mitjana distància i suburbà. Però sobretot hi hauria d'haver la possibilitat d'haver-hi serveis en velocitat alta.
Es que parlem de via metrica i el traçat es el que es i les velocitats son les que son actualment de Manresa a Barcelona amb FGC.
Un altre tema es fer una linia nova d'ample iberic per arribar a Berga.
Salutacions.



Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1876
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dissabte 15/10/2016 8:11

Ja que es parla del TRAM Bages, he pensat la nomenclatura de les línies, a veure què us sembla

R5A: Manresa RENFE-Súria
R5B: Manresa RENFE-Sallent
R55: Sant Joan de Vilatorrada-Manresa FGC
R51: Manresa FGC-Berga
R52: Berga-Guardiola de Berguedà


Mapa ferroviario de Cataluña: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... 05483&z=13

Mapa ferroviario de Cataluña (versión ampliada): https://www.google.com/maps/d/viewer?hl ... Gk_qB2YxL4

Respon

Torna a “Propostes ferroviàries / Propuestas ferroviarias”