Hem actualitzat el fòrum a la última versió disponible, de 2024.
Si us plau, si veieu qualsevol problema comuniqueu-ho al subfòrum de SUGGERIMENTS I PROVES. Gràcies!

Estació AV Reus-Tarragona

RENFE regionals i línies FGC de fora de l'àrea de Barcelona.
RENFE regionales y líneas FGC de fuera del área de Barcelona.
Avatar de l’usuari
lude
N2
N2
Entrades: 17
Ubicació: SCV - BCN Sants - VLC Nord - Pobla Farnals

Re: Camp: final

Entrada Autor: lude » Dimarts 02/06/2009 18:04

Guigui ha escrit:Si ens hem de fiar de l'esquema, aquesta estació donarà el cop de gràcia definitiu de Camp, ja que sembla que hi ha prevista una sèrie de connexions que permetrà desviar-se de la LAV Barcelona-Lleida i tornar a incorporar-s'hi sense haver de fer inversió de marxa.
A l'esquema no hi surt cap connexió que permeti tornar a enfilar cap a Lleida des de l'estació central sense invertir la marxa. Tots els trens a Lleida, Madrid i tot el nord peninsular han de continuar passant per Camp de Tarragona.



Avatar de l’usuari
trensmat
N9
N9
Entrades: 1593
Ubicació: Mataró(R1 Nord) Algimia ciudad (C5 Nord) Valencia pintor Sorolla

Entrada Autor: trensmat » Dijous 02/07/2009 16:38

Más de 64 millones de euros para la nueva estación de alta velocidad de la provincia de Tarragona



Se situará junto al aeropuerto de Reus, entre esta localidad y la ciudad de Tarragona
El Ministerio de Fomento ha licitado las obras de la nueva estación ferroviaria de la provincia de Tarragona, situada en la conexión del Corredor Mediterráneo de alta velocidad con la línea de alta velocidad Madrid-Barcelona-Frontera Francesa. El presupuesto asciende a 64.294.334 euros.





(02/07/2009) Estas obras se enmarcan dentro de las actuaciones que está llevando a cabo el Ministerio para completar el enlace del Corredor Mediterráneo de alta velocidad con la línea de alta velocidad Madrid-Barcelona y con la actual línea Reus-Tarragona, mediante sendos ramales de conexión. El enlace con esta última línea permitirá la conexión de la ciudad de Tarragona, tanto con el Corredor Mediterráneo, como con la línea de alta velocidad Madrid-Barcelona.

La estación está localizada en el término municipal de Reus, en la provincia de Tarragona, al sur del aeropuerto de dicha localidad y entre las ciudades de Tarragona y Reus, quedando a unos seis kilómetros de ambas ciudades. Se sitúa junto al cruce de la autopista AP-7 y la carretera T-11 (antigua N-420), lo que permitirá un rápido acceso por carretera.

Actuaciones

Las actuaciones que se contemplan en el proyecto son principalmente la playa de vías de la estación –incluyendo andenes, marquesinas e instalaciones-; el edificio de la estación, que incluye la estructura, arquitectura, instalaciones y mobiliario; el acceso viario a la estación desde la rotonda que enlaza con la carretera T-11; y la urbanización y aparcamientos.

La nueva estación estará preparada para recibir otros modos de transporte, previstos o en estudio en esta zona, lo que la convertirá en un importante centro de intercambio modal.

Vías

Dispondrá de seis vías, dos pasantes y cuatro de apartado, con cuatro andenes, los dos interiores de 400×10 metros, y los dos exteriores de 226×8 metros.

Todas las vías tienen andén de parada en la estación, y dan servicio a los diferentes tráficos previstos en la línea, tanto de largo recorrido como de media distancia.

No se plantea una especialización excluyente de los andenes. Si bien, los trenes regionales podrían tener parada preferiblemente en los andenes exteriores de la estación, de 220 metros de longitud, mientras que los andenes interiores de 400 metros podrían recibir los tráficos de largo recorrido, el proyecto de estación central no condiciona su explotación futura.

Asimismo, las obras incluyen la construcción de un cambiador de anchos a unos quinientos metros de la estación central en sentido Valencia, de tal forma que los trenes procedentes del Corredor Mediterráneo o de Tarragona puedan acceder a la nueva estación.

Edificio

Con el edificio que se ha proyectado se ha pretendido generar un volumen singular, que apoyándose en la plataforma y a modo de puente, sirva de intercambiador de todos los modos de acceso al reciento de la estación.

Esta idea se potencia mediante la creación de una gran cubierta unitaria, como elemento de referencia y conexión entre los distintos espacios, que se extiende desde los andenes hacia el vestíbulo y la zona de acceso de vehículos, acompañando al viajero en su recorrido y generando tres grandes vestíbulos de acogida que conforman el intercambiador de transporte; el de los trenes, el de los viajeros y el de los coches.




Mientras que el viario principal y los aparcamientos se desarrollan en la dirección de la plataforma ferroviaria, en la misma dirección que todos los movimientos exteriores (trenes, vehículos, tranvía, peatones…), el edificio de la estación se coloca transversalmente, marcando el recorrido interior.

La propuesta concede gran importancia a la llegada al vestíbulo, generando un espacio exterior de acogida para todos los modos de acceso, tanto peatonales como de vehículos, bajo la cubierta (taxis, vehículo con acompañante, autobuses urbanos, etc.). La creación de este espacio responde, por un lado a la necesidad de proteger el acceso de la lluvia y el sol, y por otro a la voluntad de generar un espacio urbano dentro de la propia estación, dada la ausencia de referencias en el entorno y para dar especial relevancia a los momentos de llegada y salida.

Urbanización y aparcamientos

En el diseño de la urbanización ha primado el objetivo de separar los recorridos peatonales del tráfico rodado, así como reducir el impacto visual del aparcamiento en el entorno y desde el vestíbulo.

Los aparcamientos se desarrollan en paralelo a la plataforma, con acceso en bucle desde los extremos del viario. En el perímetro de los aparcamientos se realizará un tratamiento, mediante taludes y vegetación, que ayude a reducir su impacto visual en el paisaje.

http://www.vialibre.org
Fitxers adjunts
3852_est_tarragona.jpg
3852_est_tarragona.jpg (8.4 KiB) Visualitzat 6432 cops
3852_3.jpg
3852_3.jpg (30.38 KiB) Visualitzat 6432 cops
3852_2.jpg
3852_2.jpg (16.84 KiB) Visualitzat 6430 cops


http://www.flickr.com/photos/trensmat

A Tarragona i Lleida volem els mateixos serveis que Girona.
ImatgeImatge Imatge

Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23362
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dilluns 20/07/2009 23:30

http://www.elperiodico.com/default.asp? ... io_PK=1051

La estación del AVE en Tarragona entrará en funcionamiento en el 2012

1. • El proyecto alternará la llegada de trenes de alta velocidad con las líneas convencionales

EFE
TARRAGONA

La nueva estación ferroviaria de la provincia de Tarragona, que se construirá al sur del aeropuerto de Reus (Baix Camp) y conectará el corredor mediterráneo con la línea del AVE Madrid-Barcelona-Frontera Francesa, entrará en funcionamiento en el año 2012.

Así lo ha anunciado hoy en Tarragona el secretario de Estado de Planificación e Infraestructuras, Víctor Morlán, quien, junto con el Delegado del Gobierno en Catalunya, Joan Rangel, y la Subdelegada del Gobierno en Tarragona, Teresa Pallarès, ha presentado el proyecto de la estación intermodal de alta velocidad de Tarragona.

Morlán ha asegurado que el Ministerio de Fomento adjudicará las obras antes de finales de año, después de que el Boletín Oficial del Estado publicase el pasado 1 de julio la licitación de las mismas, por un presupuesto de más de 64,2 millones de euros. Los trabajos se iniciarán a principios del próximo año y está previsto que tengan un plazo de ejecución de 29 meses, por lo que podrían finalizar a mediados del 2012, ha añadido el responsable de Infraestructuras del Gobierno.

Conexión con el corredor mediterráneo

La nueva estación ferroviaria conectará el corredor mediterráneo, de ancho ibérico con la línea del AVE Madrid-Barcelona-Frontera Francesa mediante un intercambiador que permitirá que los trenes se adapten a las vías de ancho europeo.

Los convoyes también tendrán la posibilidad de seguir por la línea convencional hasta Tarragona, de modo que la alta velocidad podrá llegar, tal y como se reclama desde distintos sectores económicos y sociales del territorio, hasta la capital tarraconense.

Morlán ha anunciado que el estudio informativo sobre el nuevo trazado ferroviario de la ciudad de Tarragona definirá la viabilidad de un baipás directo. El secretario de Estado de Infraestructuras ha querido destacar, asimismo, "la situación excepcional" de la provincia de Tarragona, puesto que contará con "dos estaciones de alta velocidad".

Territorio comunicado

Rangel ha apuntado que la demarcación vive un momento de "importantes inversiones y planificación de infraestructuras ferroviarias, viarias, portuarias y aeroportuarias", lo que convertirá a esta zona en "un territorio muy bien comunicado".

La estación se construirá a unos seis kilómetros al sur de Reus. El proyecto contempla, entre otras actuaciones, la playa de vías, que constará de seis vías con cuatro andenes; el edificio de la estación, que incluye la estructura, arquitectura, instalaciones y mobiliario; el acceso viario desde la rotonda que enlaza con la carretera T-11 y la urbanización y aparcamientos.



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23771
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dilluns 20/07/2009 23:39

La nueva estación ferroviaria conectará el corredor mediterráneo, de ancho ibérico con la línea del AVE Madrid-Barcelona-Frontera Francesa mediante un intercambiador que permitirá que los trenes se adapten a las vías de ancho europeo.
En canvi, jo sóc dels que pensen que els intercanviadors serveixen perquè els trens s'adaptin a l'ample ibèric. :P
El secretario de Estado de Infraestructuras ha querido destacar, asimismo, "la situación excepcional" de la provincia de Tarragona, puesto que contará con "dos estaciones de alta velocidad".
O sigui, que Madrid, Barcelona, Girona, Ciudad Real, etc. són o seran excepcionals. O serà un eufemisme per a (no) dir que Tarragona disposarà de dues estacions d'AV: una mitjanament útil i un perfecte nyap?


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23771
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dimarts 21/07/2009 16:53

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1 ... agona.html

Foment confirma que l'alta velocitat arribarà al nucli urbà de Tarragona

Les previsions atorguen a la futura gran estació central del Camp un milió de viatgers anuals, dues vegades el tràfic de la Secuita

21/07/09 02:00 - Tarragona - ÒSCAR MESEGUER

«Treballem per dur l'alta velocitat a les principals ciutats, i Tarragona no serà una excepció.» Amb aquesta declaració, reactiva del malestar generat a Tarragona per la possibilitat que l'alta velocitat hi passés de llarg, el secretari d'estat de Planificació i Infraestructures del Ministeri de Foment, Víctor Morlán, va vestir ahir la presentació del projecte estel·lar de la futura xarxa ferroviària del Camp de Tarragona: la gran estació intermodal del sud de l'aeroport de Reus. La nova estació haurà d'estar enllestida a mitjan del 2012, just quan l'Estat preveu que entri en servei el nou corredor mediterrani d'altes prestacions. L'alta velocitat arribaria al cor de Tarragona des d'aquest corredor en construcció a través de l'actual línia Reus-Tarragona.

La futura estació central del Camp de Tarragona té un pressupost de licitació de més de 64 milions i està previst que se n'adjudiqui la construcció –que ha de durar dos anys i mig– entre final del 2009 i principi del 2010. Ha d'esdevenir el gran node ferroviari del territori, per on passaran els trens de llarg recorregut, els regionals i el tramvia del Camp, i el seu potencial, al rovell de l'ou del Camp, posa alhora damunt de la taula la redefinició de tota la xarxa ferroviària que està analitzant un estudi encarregat pel Ministeri de Foment. Precisament el fet que gairebé tots els moviments estiguin «en estudi» no permet als alts responsables del ministeri parlar de gaire cosa més que de les infraestructures en si mateixes, sense aprofundir en l'ús. «Ara hi ha coses que potser no es veuen, però s'està treballant per resoldre qüestions que no es van abordar de la millor manera», va dir el delegat del govern estatal a Catalunya, Joan Rangel. Però ahir Morlán no va desaprofitar la presentació del projecte d'una «peça clau» del corredor mediterrani, l'estació central del Camp, per garantir, si més no, que els trens d'alta velocitat –no el model comercial AVE però sí altres com ara els Alvia, els Talgo o els Altaria que poden anar per la línia d'ample ibèric– arribin fins a Tarragona, fins a l'actual estació o fins a la que el pla territorial del Camp plantejava prop de la plaça Imperial Tarraco. En tot cas, el gest de Foment dibuixa de moment Tarragona com a terminal –els trens d'alta velocitat que hi entressin tornarien a sortir pel mateix lloc– i deixa la possibilitat de fer un by-pass d'ample europeu, des de la Riera o des de Constantí, o de fer servir un intercanviador a l'Arboç, per quan es coneguin les conclusions dels estudis que hi ha en marxa, de vital importància perquè «han de definir un sistema que funcionarà els propers 80 o 100 anys», va emfasitzar Morlán. Els resultats dels informes també condicionaran la decisió de Foment sobre el traçat ferroviari a Reus: mantenir-lo, fer-lo subterrani i treure'l del nucli urbà, cosa, però, que dificulta la projecció d'una estació a l'àrea de creixement de Bellissens.

Els discursos i plans ferroviaris treuen fum i s'alimenten entre ells, però de moment el que hi ha damunt la taula és el dibuix d'una macroestació, amb una superfície urbanitzada de més de 56.000 metres quadrats, que es preveu que doni servei a un milió de passatgers anualment els primers anys, el doble que el tràfic de l'any passat a l'estació del TAV de la Secuita. Amb tot, i davant la possibilitat que la qüestionada estació actual perdi pes en favor de la del sud de l'aeroport, Morlán va subratllar que seran «dues estacions del tot compatibles que donaran servei a dos corredors diferents i amb un gran volum de tràfic», va dir en relació a la línia Madrid-frontera francesa i a l'eix mediterrani. Sobre aquest, també va afegir la necessitat que tingui un paper «fonamental» per al tràfic de mercaderies, la gran assignatura pendent en relació amb els ports de la Mediterrània, però sense concretar res més.

L'intercanviador, a 500 m

El projecte de l'estació inclou també el de l'intercanviador d'ample, a uns 500 metres de l'edifici en direcció a Castelló i no més al sud, com reclamaven els defensors d'una variant entre Vila-seca i la zona del Gaià passant per Tarragona. L'intercanviador permetrà que els trens d'altes prestacions del corredor mediterrani, d'ample ibèric, puguin accedir a la línia del TAV (d'ample europeu) tant en direcció a Lleida i Madrid com cap a Barcelona i França.

LES XIFREShttp://www.transport.cat/posting.php?mo ... f=3&t=1488#
Pressupost i termini:
- 64.294.334 euros i 29 mesos d'obres
Espai urbanitzat:
- 56.380 m² en total
- Vestíbul de 1.508 m² i zona d'embarcament de 1.076 metres quadrats
Accessibilitat
- 19 places d'aparcament per a discapacitats
- Dues andanes de 400 metres (llarg recorregut) i dues de 226 (regionals)

Tarragona ho veu bé i Reus, encara millor

El regidor d'Urbanisme de Tarragona, Xavier Tarrés, va valorar positivament que l'Estat vulgui fer entrar trens d'altes prestacions a Tarragona ciutat, però va avisar que l'objectiu últim no és tenir productes d'alta velocitat sinó una estació d'alta velocitat. També va dir sobre la futura estació urbana que, si es deslliura la façana marítima, es podria fer en un lloc proper a l'hospital Joan XXIII. Tarrés també vol la connexió amb l'estació de la Secuita amb Tramcamp, un punt en principi no previst. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, va insistir en la satisfacció que l'estació del sud de l'aeroport genera a la capital del Baix Camp, però va reclamar bons accessos des de la T-11, aparcament a preu assequible i una bona xarxa de transport públic des dels principals nuclis de població de la zona.

Zona d'aparcament amb 653 places

A l'estació, situada al costat de l'autovia T-11, a l'altura de l'enllaç amb l'autopista AP-7, s'hi accedirà des d'una rotonda a la mateixa T-11, a través d'un vial amb dos carrils per sentit, i el primer que es trobarà el viatger en arribar a l'estació serà la zona d'aparcament, amb 653 places que no ha transcendit si seran o no de pagament, però és previsible que sí. En el perímetre del pàrquing s'hi aixecaran talussos amb vegetació «per reduir l'impacte visual», segons Foment. Un cop dins de l'estació, que tindrà una gran coberta única daurada per aixoplugar tres grans espais (cotxes, trens i viatgers), des del vestíbul principal es podrà accedir a tot arreu. El ministeri preveu que quan l'estació estigui enllestida, falti ben poc perquè la connexió entre Vandellòs i la línia del TAV entri en funcionament.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dimecres 22/07/2009 1:32

Guigui ha escrit:
victorcasta ha escrit:No crec pas que desmantellin Camp de Tarragona.
Dit així, potser no. Però l'entrada en funcionament de l'estació "Central" (quin eufemisme també, aquest!) li donarà el cop de gràcia pel que fa als passatgers que l'utilitzin.
I dubto que cap operadora cregui convenient fer aturar trens en una estació que gairebé ningú utilitzarà.
Però GUIGUI, que no escoltes????? :twisted: :D
La gent que viu a Tarragona també té dret a anar a Madrid, Saragossa o la resta d´Espanya, per si no ho sabies, i a fer-ho en AVE.
La gent que va de Tarragona a Madrid no fa escala a Barcelona per anar a Madrid... ni ho pensa fer.
Tampoc ho voldrà fer per anar a París, per cert (sobretot els de Reus per allò del "Reus, París, Londres")... :D

I tot i que l´estació del Camp de Tarragona/La Secuita-Perafort tingui una ubicació discutible, ÉS LA QUE HI HA, i com comprendràs, per a nosaltres és un gran avantatge tenir l´AVE per anar a Madrid, Sevilla, Saragossa, el País Basc, etc... que és pel què la gent agafa l´AVE (per anar a Barcelona obviament no, però això són figues d´un altre paner). Ni al centre de Tarragona ni al centre de Reus hagués estat una opció raonable, potser a Valls, però això hagués allunyat l´AVE de Tarragona, Reus i Salou, cosa que tampoc interessava. Potser els decididors haurien d´haver-s´ho mirat més, però és el que hi ha... :nose

Hi haurà un augment de passatgers cap a Barcelona SI l´Avant (i no cap altre, tot i que la idea d´un TGV París-Port Aventura o un AVE Madrid-Tarragona Centre no em desagrada :D ) va de BCN a Tarragona Centre/Reus Centre/Port Aventura, però això no afectarà EN RES la utilització de l´estació del Camp de Tarragona, ja que la immensa majoria de passatgers que la fa servir (i són tants que hi ha un AVE que no arriba a Barcelona, sinó que mor a Camp de Tarragona, i només amb això ja he dit prou) NO L´UTILITZEN PER ANAR A BARCELONA SINÓ PER ANAR A D´ALTRES LLOCS. :x :twisted: :D

L´ideal hagués estat de concentrar tot el tràfic d´alta velocitat de la comarca del Camp de Tarragona en una sola estació des del principi, i aquesta estació hagués hagut d´estar segurament més a prop de l´aeroport de Reus que de Perafort, connectada a la línia Reus-Roda i al tramCamp, ok, però mira, es fan les dues... i el TramCamp i el Reus-Roda ni se sap. :x
I després de la calerada que s´han gastat en fer l´estació de Perafort, és difícil d´admetre que ARA la facin en cap altre lloc, o que la traslladin a l´aeroport per concentrar-hi tota l´alta velocitat, ja que això necessitaria d´una caríssima variant AV... per a una línia que ja funciona. :evil: :x

I per altra banda, el deure de connectar l´estació de Perafort i/o l´estació de l´aeroport amb el centre de Reus o de Tarragona o de Salou o Valls, no és només de l´Adif, sinó de la Generalitat de Catalunya, que és qui ha de fer el TramCamp, però del qual no se´n sent a parlar gaire, mentre que en d´altres llocs (Jaén per exemple), altres governs d´altres comunitats autònomes hi fan un tramvia que és necessari, però potser menys urgent que a la comarca del Camp de Tarragona. I la Generalitat també ha de coordinar el servei d´autobusos per tal que ofereixin un servei decent, cosa que no és el cas avui en dia... :cop

I també és cert que l´Adif, si s´hagués espavilat una miqueta i hagués estat llesta, ja hauria posat en servei el Reus-Roda, ja que hagués ofert un trajecte immillorable cap a l´AVE de Perafort des de Reus i des del Penedès i el Garraf. PERÒ NO HO HA FET. AI LAS. :cop

Tornant al fil:

Personalment no entenc per altra banda, la ubicació de l´estació de l´aeroport, però bé, estarà prop de l´aeroport de Reus, i no crec que sigui res del que un barceloní s´hagi de queixar, ja que pot ser un avantatge; altra cosa és com estiguin d´allunyades les terminals AVE i aeroportuària a Reus. :D :D
Però sense cap mena de dubte per a un barceloní, gironí, castellonenc, valencià o alacantí (o de més lluny cap al sud o cap al nord; els que vinguin de l´oest... bé, tenen Perafort :D ) que hagi d´agafar un vol a Reus (que juntament amb Girona és un aeroport de suport de Barcelona i un aeroport low-cost, apart del tràfic estival intrínsec de Reus però dirigit cap a Salou), serà un avantatge... SEMPRE I QUAN hi hagi un bon servei de llançadores entre l´estació AVE de l´aeroport de Reus i l´aeroport mateix (cosa que encara s´ha de veure). :mmm

I aquí potser l´aeroport hi tingui coses a dir, però també el famós (i desconegut per als tarragonins, reusencs & cia) TramCamp de la Generalitat, que se suposa que hi ha de parar, però del qual només se´n sent a parlar quan hi ha eleccions a prop... :x :x :emprenyat



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23771
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dimecres 22/07/2009 21:48

437.001 ha escrit:Però GUIGUI, que no escoltes????? :twisted: :D
La gent que viu a Tarragona també té dret a anar a Madrid, Saragossa o la resta d´Espanya, per si no ho sabies, i a fer-ho en AVE.
La gent que va de Tarragona a Madrid no fa escala a Barcelona per anar a Madrid... ni ho pensa fer.
Tampoc ho voldrà fer per anar a París, per cert (sobretot els de Reus per allò del "Reus, París, Londres")... :D
Encara que alguns no us ho cregueu, hi ha barcelonins que sabem que la nostra ciutat no és el melic del món. Això d'entrada.

Al que jo em refereixo, és que em jugo el que volgueu que, de l'estació "central", "urbana" o qualsevol altre malnom que acabi tenint, acabarà havent-hi trens passants de Barcelona a Lleida. Perquè els Avant, ja s'ha vist quina demanda tenen a Camp.

A més, crec recordar que també tenien previst un accés directe del CM sud a Lleida i enllà.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Jordi Freixas

Entrada Autor: Jordi Freixas » Dijous 23/07/2009 3:04

Guigui ha escrit:http://www.elpunt.cat/noticia/article/1 ... agona.html

Foment confirma que l'alta velocitat arribarà al nucli urbà de Tarragona

Les previsions atorguen a la futura gran estació central del Camp un milió de viatgers anuals, dues vegades el tràfic de la Secuita

21/07/09 02:00 - Tarragona - ÒSCAR MESEGUER

«Treballem per dur l'alta velocitat a les principals ciutats, i Tarragona no serà una excepció.» Amb aquesta declaració, reactiva del malestar generat a Tarragona per la possibilitat que l'alta velocitat hi passés de llarg, el secretari d'estat de Planificació i Infraestructures del Ministeri de Foment, Víctor Morlán, va vestir ahir la presentació del projecte estel·lar de la futura xarxa ferroviària del Camp de Tarragona: la gran estació intermodal del sud de l'aeroport de Reus. La nova estació haurà d'estar enllestida a mitjan del 2012, just quan l'Estat preveu que entri en servei el nou corredor mediterrani d'altes prestacions. L'alta velocitat arribaria al cor de Tarragona des d'aquest corredor en construcció a través de l'actual línia Reus-Tarragona.

La futura estació central del Camp de Tarragona té un pressupost de licitació de més de 64 milions i està previst que se n'adjudiqui la construcció –que ha de durar dos anys i mig– entre final del 2009 i principi del 2010. Ha d'esdevenir el gran node ferroviari del territori, per on passaran els trens de llarg recorregut, els regionals i el tramvia del Camp, i el seu potencial, al rovell de l'ou del Camp, posa alhora damunt de la taula la redefinició de tota la xarxa ferroviària que està analitzant un estudi encarregat pel Ministeri de Foment. Precisament el fet que gairebé tots els moviments estiguin «en estudi» no permet als alts responsables del ministeri parlar de gaire cosa més que de les infraestructures en si mateixes, sense aprofundir en l'ús. «Ara hi ha coses que potser no es veuen, però s'està treballant per resoldre qüestions que no es van abordar de la millor manera», va dir el delegat del govern estatal a Catalunya, Joan Rangel. Però ahir Morlán no va desaprofitar la presentació del projecte d'una «peça clau» del corredor mediterrani, l'estació central del Camp, per garantir, si més no, que els trens d'alta velocitat –no el model comercial AVE però sí altres com ara els Alvia, els Talgo o els Altaria que poden anar per la línia d'ample ibèric– arribin fins a Tarragona, fins a l'actual estació o fins a la que el pla territorial del Camp plantejava prop de la plaça Imperial Tarraco. En tot cas, el gest de Foment dibuixa de moment Tarragona com a terminal –els trens d'alta velocitat que hi entressin tornarien a sortir pel mateix lloc– i deixa la possibilitat de fer un by-pass d'ample europeu, des de la Riera o des de Constantí, o de fer servir un intercanviador a l'Arboç, per quan es coneguin les conclusions dels estudis que hi ha en marxa, de vital importància perquè «han de definir un sistema que funcionarà els propers 80 o 100 anys», va emfasitzar Morlán. Els resultats dels informes també condicionaran la decisió de Foment sobre el traçat ferroviari a Reus: mantenir-lo, fer-lo subterrani i treure'l del nucli urbà, cosa, però, que dificulta la projecció d'una estació a l'àrea de creixement de Bellissens.

Els discursos i plans ferroviaris treuen fum i s'alimenten entre ells, però de moment el que hi ha damunt la taula és el dibuix d'una macroestació, amb una superfície urbanitzada de més de 56.000 metres quadrats, que es preveu que doni servei a un milió de passatgers anualment els primers anys, el doble que el tràfic de l'any passat a l'estació del TAV de la Secuita. Amb tot, i davant la possibilitat que la qüestionada estació actual perdi pes en favor de la del sud de l'aeroport, Morlán va subratllar que seran «dues estacions del tot compatibles que donaran servei a dos corredors diferents i amb un gran volum de tràfic», va dir en relació a la línia Madrid-frontera francesa i a l'eix mediterrani. Sobre aquest, també va afegir la necessitat que tingui un paper «fonamental» per al tràfic de mercaderies, la gran assignatura pendent en relació amb els ports de la Mediterrània, però sense concretar res més.

L'intercanviador, a 500 m

El projecte de l'estació inclou també el de l'intercanviador d'ample, a uns 500 metres de l'edifici en direcció a Castelló i no més al sud, com reclamaven els defensors d'una variant entre Vila-seca i la zona del Gaià passant per Tarragona. L'intercanviador permetrà que els trens d'altes prestacions del corredor mediterrani, d'ample ibèric, puguin accedir a la línia del TAV (d'ample europeu) tant en direcció a Lleida i Madrid com cap a Barcelona i França.

LES XIFREShttp://www.transport.cat/posting.php?mo ... f=3&t=1488#
Pressupost i termini:
- 64.294.334 euros i 29 mesos d'obres
Espai urbanitzat:
- 56.380 m² en total
- Vestíbul de 1.508 m² i zona d'embarcament de 1.076 metres quadrats
Accessibilitat
- 19 places d'aparcament per a discapacitats
- Dues andanes de 400 metres (llarg recorregut) i dues de 226 (regionals)

Tarragona ho veu bé i Reus, encara millor

El regidor d'Urbanisme de Tarragona, Xavier Tarrés, va valorar positivament que l'Estat vulgui fer entrar trens d'altes prestacions a Tarragona ciutat, però va avisar que l'objectiu últim no és tenir productes d'alta velocitat sinó una estació d'alta velocitat. També va dir sobre la futura estació urbana que, si es deslliura la façana marítima, es podria fer en un lloc proper a l'hospital Joan XXIII. Tarrés també vol la connexió amb l'estació de la Secuita amb Tramcamp, un punt en principi no previst. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, va insistir en la satisfacció que l'estació del sud de l'aeroport genera a la capital del Baix Camp, però va reclamar bons accessos des de la T-11, aparcament a preu assequible i una bona xarxa de transport públic des dels principals nuclis de població de la zona.

Zona d'aparcament amb 653 places

A l'estació, situada al costat de l'autovia T-11, a l'altura de l'enllaç amb l'autopista AP-7, s'hi accedirà des d'una rotonda a la mateixa T-11, a través d'un vial amb dos carrils per sentit, i el primer que es trobarà el viatger en arribar a l'estació serà la zona d'aparcament, amb 653 places que no ha transcendit si seran o no de pagament, però és previsible que sí. En el perímetre del pàrquing s'hi aixecaran talussos amb vegetació «per reduir l'impacte visual», segons Foment. Un cop dins de l'estació, que tindrà una gran coberta única daurada per aixoplugar tres grans espais (cotxes, trens i viatgers), des del vestíbul principal es podrà accedir a tot arreu. El ministeri preveu que quan l'estació estigui enllestida, falti ben poc perquè la connexió entre Vandellòs i la línia del TAV entri en funcionament.
Ara m'he perdut. Vol dir això que Tarragona tindrà TRES ESTACIONS?



Avatar de l’usuari
Sky
N9
N9
Entrades: 1915
Ubicació: Lleida

Entrada Autor: Sky » Dijous 23/07/2009 13:48

A mi m'agradaria veure la traducció pràctica (la reconfiguració dels serveis) de tot això. :martell1

Per ex. l'Avant Lleida-Barcelona on pararà? I si vull anar de Lleida a València en alta velocitat, on podré (o hauré de) fer el transbordament?



Jordi Freixas

Entrada Autor: Jordi Freixas » Dijous 23/07/2009 15:55

Això tindrà més pinta de loteria que una altra cosa xD



437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dijous 23/07/2009 17:12

Al que jo em refereixo, és que em jugo el que volgueu que, de l'estació "central", "urbana" o qualsevol altre malnom que acabi tenint, acabarà havent-hi trens passants de Barcelona a Lleida. Perquè els Avant, ja s'ha vist quina demanda tenen a Camp.
Vejam, per aclarir.

1) Una cosa és Camp de Tarragona (ex-La Secuita-Perafort de la línia Reus-Roda), on hi passa la LAV Madrid-Barcelona, i en un futur proper els trens de velocitat alta del corredor de mediterrani Barcelona-València-Alacant-Murcia. Se suposa que els AVE BCN-Madrid hi continuaran parant, i alguns dels BCN-València-Murcia hi pararan per fer enllaç amb els AVE.
En principi, l´AVE Madrid-Camp de Tarragona seguirà tenint com a terminal aquesta estació.
Aquesta estació té un problema d´aillament relatiu.
Esà situada entre Tarragona (4km del barri tarragoní més proper, però 9km del centre de Tarragona) i Valls (9km), i força allunyada de Reus (17km) i de Salou i Cambrils (més de 20km). No té una bona comunicació per carretera, només hi ha un carril per sentit. Tampoc té una bona comunicació per autobús (això depèn de la Generalitat). Hi passa l´antiga línia Reus-Roda de Barà, actualment clausurada i que podria oferir un bon servei de rodalies amb Reus, El Vendrell, Vilafranca i Vilanova (i amb els pobles per les quals passa) si es reobrís, cosa que hauria de fer l´Adif.

2) Una altra cosa és l´estació de l´aeroport de Reus (anomenada també "Estació Central del Camp de Tarragona" -nom discutible-), on NO hi passaran els AVE Madrid-Barcelona, sinó que només hi pararan el què actualment són Alaris, Euromeds i Alvies Barcelona-València-Alacant-Murcia. Possiblement i fins a l´obertura de la LAV Barcelona-Perpinyà el Mare Nostrum i el Talgo BCN-Cartagena/Lorca seguiran circulant per la línia convencional actual (o sigui, via St.Vicenç de Calders). En teoria AQUESTA és l´estació on hi pararan els tramvies del TramCamp cap a Tarragona, Reus, Vila-seca, Salou, Cambrils, però no se sap quan, com ni on (no depèn de l´Adif).
Pel que entenc del text de més amunt, el canviador d´ample estarà situat entre l´aeroport de Reus i Vila-seca, impedint doncs la penetració de trens convencionals cap a la nova estació. No impediria però, el pas d´Alvies o Avants (sempre i quan els Avant fossin d´ample variable) entre el centre de Tarragona o Reus o Port Aventura i la nova estació.
Aquesta estació estarà situada també al camp, però al costat de l´aeroport de Reus (tot i que en una ubicació menys afortunada que la que es proposava des de l´ajuntament de Reus...), i això sí, a molta menor distància dels barris més propers de Tarragona (1,5km) i Reus (3km), però allunyada dels centres d´ambdues ciutats (Tarragona, 8km; Reus, 5km). La configuració (o més ben dit desconfiguració) urbana del municipì de Tarragona de vegades pot confondre a qui no la coneix prou bé (i de vegades fins i tot als mateixos tarragonins!). L´estació també queda molt més a prop de Vila-seca (4km), La Pineda (uns 8km), Salou (uns 10km) i Cambrils (uns 15km), però bastant més allunyada de Valls (uns 18/20km).


3) I una altra cosa és l´estació urbana de Tarragona, que no és altra cosa que l´actual, situada en ple centre de la ciutat (i a la qual beneficiaria molt un ascensor o unes escales mecàniques). En principi aquesta estació perd els Euromeds, Arcos, Alaris i Alvies a València, Alacant i Murcia, però manté el Talgo BCN-Cartagena/Lorca i el Talgo Mare Nostrum Montpeller-Cartagena/Lorca. No se sap ben bé què passarà amb el García Lorca, però no queda clar que passi a la LAV.
No està clar que el TramCamp hi connecti, però sembla ser que és una de les opcions de traçat que apareixien a l´únic plànol que s´ha vist per aquí i per la PTP (que no pels diaris d´informació general de Tarragona, la gent no té ni idea de per on es creu que pugui passar). Això seria del tot incongruent amb el trasllat de la via fèrria cap al centre (bé, encara nés al centre) de la ciutat, tot s´ha de dir... Hi ha el pseudo-projecte de trasllat i soterrament de la via fèrria al "centre" de la ciutat (algun punt proper a la Plaça Imperial, però no hi ha res segur). NO hi ha cap data ni res més que asseguri que aquest soterrament i trasllat es faci.

Per cert, es rumoreja una possible extensió de la C2 des de St.Vicenç de Calders....
A més, crec recordar que també tenien previst un accés directe del CM sud a Lleida i enllà.
TOT I QUE ESTÀ PREVIST EN UN FUTUR, NO S´ESTÀ CONSTRUÏNT I NO ES FARÀ A CURT TERME CAP BY-PASS ENTRE LA LAV MADRID-BARCELONA I EL CORREDOR MEDITERRANI PER PODER FER TRENS DIRECTES ENTRE LLEIDA I L´AEROPORT DE REUS O MÉS LLUNY QUE NO PASSIN PER CAMP DE TARRAGONA/LA SECUITA-PERAFORT.
437.001 l’ha editat per darrera vegada el dia: Dijous 23/07/2009 18:00, en total s’ha editat 3 vegades.



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23362
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dijous 23/07/2009 17:24

És que, o li posen un altre nom a anomenada "Estació Central del Camp de Tarragona" , o no hi haurà qui s'aclareixi :x



437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dijous 23/07/2009 17:32

metring ha escrit:És que, o li posen un altre nom a anomenada "Estació Central del Camp de Tarragona" , o no hi haurà qui s'aclareixi :x
Tens tota la raó del món, però és el que passa per culpa de la ridícula rivalitat de campanar entre Tarragona i Reus que va obligar entre d´altres coses a que la Universitat Rovira i Virgili (la URV) es digués així (i encara hi va haver gent de Reus que es va emprenyar perquè Rovira i Virgili era nascut a Tarragona!!), ja que no es podia dir "Universitat de Reus i Tarragona" ni "Universitat de Tarragona i Reus", perquè si no les autoritats s´enfadaven (la gent del carrer fa MOOOOOOLTS anys que ho tenim superat... bé, la immensa majoria, segueix havent-hi una selecta minoria de reusencs que als tarragonins ens tracta com escòria i una selecta minoria de tarragonins que tracta als reusencs com escòria).

Una mica el què passa entre Barcelona i Madrid o entre Barcelona i València, però en petit.

:x :x :x :x :x :x :x :x :x

De tota manera, si s´hagués reobert el Reus-Roda i s´hagués començat a fer el TramCamp i el primer tram inaugurat hagués estat Tarragona-Camp de Tarragona-Valls, no estariem així, però els polítics són com són...
437.001 l’ha editat per darrera vegada el dia: Dijous 23/07/2009 17:46, en total s’ha editat 1 vegada.



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23771
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dijous 23/07/2009 17:43

metring ha escrit:És que, o li posen un altre nom a anomenada "Estació Central del Camp de Tarragona" , o no hi haurà qui s'aclareixi :x
Què tal "Camp Central Urbà"? :x


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dijous 23/07/2009 17:48

Crec que SI LA NOVA ESTACIÓ DE L´AEROPORT DE REUS ES FA EN UN PRIMER MOMENT (cosa que jo no tinc tant clara...), s´hauria de dir Tarragona-Reus-Aeroport, o Reus-Tarragona-Aeroport, o Costa Daurada-Aeroport.



437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dijous 23/07/2009 17:55

Sky ha escrit:A mi m'agradaria veure la traducció pràctica (la reconfiguració dels serveis) de tot això. :martell1

Per ex. l'Avant Lleida-Barcelona on pararà? I si vull anar de Lleida a València en alta velocitat, on podré (o hauré de) fer el transbordament?
A Camp de Tarragona.



Avatar de l’usuari
BB9200
N8
N8
Entrades: 748
Ubicació: Estudiant al meu ''despatx'' en favor del transport públic (per alguna cosa estic al FTC home...).
Contacta:

Entrada Autor: BB9200 » Dijous 23/07/2009 18:53

Trencaré el silenci en aquest fil:
Aquí no es tracta de que si fiquem nom a una estació, ni les connexions amb Barcelona, ni res d'aquests xanxullos.
Taaaaaaant difícil era fer passar l'AVE i tota la xarxa convencional per els afores de Tarragona???????
Ara mateix, ni que es fiqui a l'aeroport, ni a l'actual estació de Reus, ni a la biblioteca central, ni a Vallderrobles, però no té massa utilitat per els usuaris del ferrocarril a Tarragona. És més, si s'hagués decidit fer passar l'AV i demés per un By-Pass, i deixar el tràfic que pari a Tarragona per el traçat actual, tal i com està, adaptant vies a l'ample UIC i fent transformacions similars a Toledo, tant difícil era fer això i no deixar Salou, Cambrils, Valls... Sense un tren llògic?
O és que interessava gastar-se els diners, com és normal amb aquest país amb els maldits bancs, polítics i demés classe alta de la societat, tontos que són incapaços de crear una sol·lució llògica. El By-Pass ja existeix, La-Secuita, i no es necessita fer una estació. Si es volia fer una estació a l'aeroport, doncs es fa, però no a costa de anar perdent usuaris del tren, empitjorant la qualitat del servei...
Sempre serem igual de tontos i no acabarem mai. Així és la realitat.
I que no em calentin el cap amb un ABSURD tren-tram. No és necessari en una província com Tarragona si no es milloren els serveis.
La estació de Tarragona, abusrdament, es soterra i es trasllada al centre de la ciutat. Moltes gràcies, gent, per fer-nos veure tot gris, com sou tots els que han pensat en fer tantes absurditats a Tarragona.
Concideixo plenament amb tothom que parla d'aquest tema, i cadascú té la seva opinió ;) .


Alguna cosa se sent quan viatges en tren groc. Aquesta cosa no la sents en els altres trens, és una sensació única, de llibertat, de qualsevol cosa. Ara, la essència Eau du Z100 es pot perdre definitivament en la línia. Z100! Sí
Sí a la Recuperació de la mamòria històrica del cremallera de Núria.
METROràpid: Més a prop de l'Aeroport, més a prop de la ciutat, més a prop d'Europa.
Web actualitzada a dia de 10 d'agost del 2009: http://www.bb9200.wordpress.com/

Jordi Freixas

Entrada Autor: Jordi Freixas » Dijous 23/07/2009 21:46

Amb tot això, el que no acabo d'entendre és el que es diu de la possible estació urbana en ample UIC.



437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dijous 23/07/2009 22:02

Jordi Freixas ha escrit:Amb tot això, el que no acabo d'entendre és el que es diu de la possible estació urbana en ample UIC.
Bé, és que de fet, en alguns dels plànols que han aparegut entre administracions diverses, premsa i etc. hi apareixien dues (i no sé si tres) penetracions urbanes: una a Port Aventura, una a Tarragona i (no n´estic segur) una a Reus, totes des de l´estació de l´aeroport...
En teoria equivaldria a canviar d´ample una de les dues vies entre Tarragona i Vila-seca (i entre Vila-seca i Reus), i de fer una petita variant des de l´estació de Vila-seca fins a port Aventura en ample UIC.
No és gens clar que es facin, i encara menys amb els Avant d´ample variable (com el que fa Cádiz-Jaén, parcialment per la LAV entre Sevilla i Alcolea de Córdoba).



437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dijous 23/07/2009 22:24

BB9200 ha escrit:Trencaré el silenci en aquest fil:
Aquí no es tracta de que si fiquem nom a una estació, ni les connexions amb Barcelona, ni res d'aquests xanxullos.
Taaaaaaant difícil era fer passar l'AVE i tota la xarxa convencional per els afores de Tarragona???????
Ara mateix, ni que es fiqui a l'aeroport, ni a l'actual estació de Reus, ni a la biblioteca central, ni a Vallderrobles, però no té massa utilitat per els usuaris del ferrocarril a Tarragona. És més, si s'hagués decidit fer passar l'AV i demés per un By-Pass, i deixar el tràfic que pari a Tarragona per el traçat actual, tal i com està, adaptant vies a l'ample UIC i fent transformacions similars a Toledo, tant difícil era fer això i no deixar Salou, Cambrils, Valls... Sense un tren llògic?
O és que interessava gastar-se els diners, com és normal amb aquest país amb els maldits bancs, polítics i demés classe alta de la societat, tontos que són incapaços de crear una sol·lució llògica. El By-Pass ja existeix, La-Secuita, i no es necessita fer una estació. Si es volia fer una estació a l'aeroport, doncs es fa, però no a costa de anar perdent usuaris del tren, empitjorant la qualitat del servei...
Sempre serem igual de tontos i no acabarem mai. Així és la realitat.
I que no em calentin el cap amb un ABSURD tren-tram. No és necessari en una província com Tarragona si no es milloren els serveis.
La estació de Tarragona, abusrdament, es soterra i es trasllada al centre de la ciutat. Moltes gràcies, gent, per fer-nos veure tot gris, com sou tots els que han pensat en fer tantes absurditats a Tarragona.
Concideixo plenament amb tothom que parla d'aquest tema, i cadascú té la seva opinió ;) .
Per que m´entenguis, la situació de Tarragona es podria resumir en que s´assembla bastant a la zona de Marsella-Aix però amb la diferència que Tarragona no és tan gran com Marsella (només és un pèl més gran que Reus), Salou i Cambrils és si fa no fa igual de gran que Martigues/Istres (de fet una mica més grans, crec, i a més amb més turistes), i Valls seria com Pertuis o Manosque (potser una mica més gran que, de fet).
Afegeix-li una rivalitat de les fortes entre Tarragona i Reus (tipus Marsella-aix o Metz-Nancy), i... posa-li una bifurcació de LAV com a Avinyó... el vent és el mateix (mestral/mistral), i si fa no fot hi ha tanta petroquímica com a Marsella.
L´aglomeració fa uns 500.000 habitants a l´hivern i bastants més a l´estiu, o sigui que afegeix-li un tràfic de mil dimonis.
El tram-tren és necessari, ja ho pots creure, però no necessàriament té a veure amb l´AVE (però sí que seria una millora molt gran si es fes, ja que hi ha un dèficit de transports en comú).



Respon

Torna a “Ferrocarril a Catalunya”