80 anys de troleibusos a Espanya

Propostes d'organització de "Trobades", viatges, conferències, cursos, actes inaugurals, etc.
Propuestas de organización de "Encuentros", viajes, conferencias, cursos, actos inaugurales, etc.
Respon
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22880
Ubicació: Fabra i Puig

80 anys de troleibusos a Espanya

Entrada Autor: metring » Dijous 11/03/2021 10:38

https://www.eic.cat/jornades/1119577

80 anys de troleibusos a Espanya

Comissió: Comissió de Cultura: Grup Engitren

Descripció: No es tracta d'un vehicle ferroviari, ja que no circula sobre carrils sinó sobre l'asfalt amb pneumàtics. Per altra banda, a diferència del tren, no es un sistema guiat, ja que pot ser orientat a voluntat del conductor. Però així i tot, els troleibusos mantenen alguns elements en comú amb el ferrocarril, como és el fet de ser un sistema captiu, ja que, al menys en el passat, en tot moment havia d'estar físicament unit a la seva infraestructura per mitjà dels tròleis per a poder funcionar; aquesta limitació ha estat superada per las versions més modernes. Els troleibús utilitza la tracció elèctrica, a l'igual que el tramvia, el que el converteix en un dels mitjans de transport urbà més nets i mediambientalment eficients.

La xerrada repassarà els 80 anys de presència d'aquest mitjà de transport a Espanya. Es parlarà dels inicis, de la ràpida expansió que es va produir al primer terç del segle XX, de la dependència tecnològica, del seu declivi i de les expectatives de futur.

La ponència anirà a càrrec de Juan José Olaizola Elordi (Sant Sebastià, 1965), investigador i historiador del ferrocarril espanyol, en particular dels de via estreta i els tramvies.

Llicenciat en Geografia i Història i Doctor en Història Contemporània per la UNED, és un especialista rellevant en la historia del ferrocarril. És el director del Museu Basc del Ferrocarril des de la seva creació el 1989, manté el blog Historias del tren, col·labora amb diverses revistes (Carril, Asvafer, Vía Libre, Revista de Historia Ferroviaria) i entre les seves més de vint-i-cinc publicacions destaquen Euskadiko burnibide-ondarea (Patrimoni ferroviari d'Euskadi), El Ferrocarril de Durango a Minas de Arrázola y Elorrio, El tranvía eléctrico de Bilbao a Durango y Arratia, Vasco navarro trena (El ferrocarril Basco-navarrès) o El Topo (1912-2012) - Primer centenario de un pequeño ferrocarril internacional.
Dates: Dijous, 25 de març de 2021
Horari: A les 18.30h via Zoom (online).

Inscripció general https://www.eic.cat/jornades/1119577/in ... l?id_mail=davida
N9
N9
Entrades: 1705
Contacta:

Entrada Autor: davida » Divendres 12/03/2021 10:32

¿La linea H14 esta servida a Barcelona amb Trolebusos? Els seus vehicles tenen trolei per tant son trolebusos. Trolebusos amb bateries. Ja que trolei nomes s'utilitza en estatic.Avatar de l’usuari
Renfe445
N10
N10
Entrades: 4066
Ubicació: ??!!!#=?¿****!!! ©
Contacta:

Entrada Autor: Renfe445 » Divendres 12/03/2021 11:06

La H 16 és la que té els carregadors. No és un troleibus, primer perquè no utilitza l'enginy durant tot el trajecte i a més, no té la forma característica del tròlei (els pantògrafs compensats pel darrere).Avatar de l’usuari
uriol108
N8
N8
Entrades: 870
Facebook: http://www.facebook.com/oriol.borras
Ubicació: Tres Torres (Sarrià - Sant Gervasi, Barcelona)
Contacta:

Entrada Autor: uriol108 » Divendres 12/03/2021 20:56

I aquests trens de la linia de metro 4 de Paris que van amb rodes es poden considerar troley bus ? troley metro ? en diuen neo metro, a India també en posaran a suburbis i a ciutats rurals
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23416
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Divendres 12/03/2021 22:24

És un metro i punt. Va per sistema guiat per terra, perquè té rodes amb el disc en posició horitzontal i vertical, amb carrils per sota i lateralment, que guien els trens en tot moment.

Fi de l'off-topic


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Respon

Torna a “Trobades i esdeveniments / Encuentros y eventos”