Tendència cap a la reserva obligatòria

Serveis de RENFE fora de Catalunya i resta de companyies i països, així com temes ferroviaris sense ubicació geogràfica concreta.
Servicios de RENFE fuera de Cataluña y resto de compañías y paises, así como temas ferroviarios sin ubicación geográfica concreta.
Respon
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23734
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Tendència cap a la reserva obligatòria

Entrada Autor: Guigui » Dilluns 12/12/2011 12:01

Si hom llegeix notícies d'arreu d'Europa, es topa amb tot d'incidents causats per aglomeracions dins els trens. Per exemple, ahir van haver de treure uns cent viatgers de l'Eurocity Polonia (Varsòvia-Villach) a Wiener Neustadt (al sud de Viena) per ordre de l'interventor, que segons el reglament, ha de tenir accés lliure a totes les portes. A rel d'això, l'ÖBB ha reiterat la seva recomanació de fer reserves, però sembla que s'està tornant un fenomen generalitzat que podria desembocar en la reserva obligatòria en un país de forta tradició d'"arriba a l'estació i puja al tren que et sembli".

En altres països, començant per Espanya, ja estem més acostumats a la reserva obligatòria, especialment en relacions de llarga distància, però recordo que fa trenta anys, això no representava cap problema. Ara no tinc cap dada de viatgers en mà que pugui indicar si en aquest període n'hi ha hagut un augment significatiu, però em sembla que en general, les companyies ferroviàries s'estan tornant molt inflexibles. Suposo que també tindrà a veure amb una gestió destinada a reduir qualsevol despesa, cosa que també implica una rotació de material i disponibilitat d'excedents molt menor que fa alguns anys.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

fcuevas27

Entrada Autor: fcuevas27 » Dilluns 12/12/2011 17:25

Desconozco que costumbres tendran el resto de paises de la UE, pero lo de reservar no lo veo mal, todo lo que sea planificacion, supone mejor gestion y eficacia, siempre acompañado de los pertinentes descuentos, y facilidades. Y siempre que no se pueda hacer el viaje por X motivo pues una penalizacion, segun la casuistica. Y quien se pueda permitir la compra de un billete al instante que sea un poco mas caro, o si quedan plazas, pues tambien con descuento, oferta y demanda, vamos.



nicolas
N6
N6
Entrades: 207

Entrada Autor: nicolas » Dilluns 12/12/2011 23:33

De acuerdo con que la reserva, en el fondo, es una medida a favor de la eficiencia y la organización. Y la falta de ella, lo contrario.

Claro que es cómodo ir a una estación y no dudar de que tendrás tu ticket, confiando en que siempre la empresa estatal de turno se habrá encargado de que ¨mejor que sobre y no que falte¨. Y si falta, viajarás parado y siempre podemos indignarnos de que son unos inoperantes, y listo. Pero la reserva elimina todos esos problemas, porque permite planificar y aunque moleste te permite dejar afuera con un cierto criterio a la gente que no cabe.

Lo digo porque lo que está sucediendo en Polonia es un claro ejemplo de lo terrible que puede ser un sistema aislado de la realidad. Porque una empresa acostumbrada a prestar un servicio sin reserva, en el fondo no está observando la demanda real correrctamente. Y el límite entre prestarle poca atención a la realidad o ignorarla completamente, es difícil de reconocer. Lo último es lo que pasa en el caso polaco. El año pasado se vieron escenas muy fuertes en las estaciones en la época de navidad, incluso para un país acostumbrado a viajar parado 6 horas en el pasillo del tren en invierno. Trenes con gente viajando hasta en los baños, pasillos absolutamente bloqueados como si fuera un metro, entrando a estaciones con el andén lleno de pasajeros que obviamente se quedan afuera y tal vez lo mismo les espera luego de 3 o 4 horas cuando pase el próximo tren. Yo mismo experimenté la ¨libertad de no reservar¨ tomando un intercity nocturno de Cracovia a Pila en la época de fin de exámenes (es una ciudad bastante universitaria Cracovia), y no se lo recomendaría ni a mi peor enemigo...

El único otro caso que conozco, DB, sí que tiene reserva y te la descuenta si cancelas el viaje (algo lógico, 10 o 15 euros, y no estilo ryanair). Pero no es comparable porque no quedan ya servicios ¨al aire¨ como los IC nocturnos de los países del Este, que paran en todos lados y que suba quien quiera. Los City Night Line no son un servicio público sino un producto para un cliente, algo completamente diferente. Pero aunque fuera un servicio público, las consecuencias de no reservar pueden estar muy por afuera de lo que entendemos por civilizado.

Saludos!



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23734
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dimarts 13/12/2011 0:39

A Suïssa, vaig veure fa dos anys que la previsió és possible al marge de l'obligatorietat de reservar. En dos dies consecutius (ambdós feiners i a la mateixa hora), vaig fer el trajecte Thalwil-Lucerna en IR, el primer dia en un tren meravellosament vetust d'un sol pis i finestres practicables, el segon un de dos pisos. Doncs els dos anaven amb l'ocupació justa: quedaven pocs seients buits.

Fins on sé, a Suïssa encara es manté la llibertat d'elecció en tots els serveis ferroviaris d'abast nacional.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

nicolas
N6
N6
Entrades: 207

Entrada Autor: nicolas » Dimarts 13/12/2011 15:40

No cuenta. Suiza no es un país, es otro planeta... :reve



josep_serre
N9
N9
Entrades: 2158
Ubicació: Sant Cugat del Vallès/Tarragona
Contacta:

Entrada Autor: josep_serre » Dimarts 13/12/2011 18:59

Certament la reserva obligatòria és una tendència generalitzada a tota Europa per trens de llarga distància, a mi no em sembla malament sempre que es compleixin les condicions següents:

Que la oferta sigui netament superior a la demanda en circumstàncies normals.
Que existeixi una oferta suficient i alternativa sense reserva de plaça, per bé que es pugui tractar de trens més lents i amb menys serveis afegits.
Que la reserva obligatòria estigui orientada a que determinats trens no portin en cap cas viatgers sense seient, garantint el seient de tots els viatgers, com a valor afegit d'aquell tren.
Que hi hagi una capacitat per a respondre a increments de demanda i una disponibilitat de places raonable per a la venda immediata.
Que aquells serveis clarament d'interès general no tinguin reserva de plaça i si en tenen, cosa que hauria de ser excepcional que aquelles estacions on l'accés a la venda anticipada pugui ser difícil o hi parin pocs trens hi hagi una contingència de places reservada.


Corren, corren pels carrers corren, bitllets d'Orion que s'esborren per a trens que no se'n van

Avatar de l’usuari
Platanito
N9
N9
Entrades: 2396
Ubicació: La Bordurie

Entrada Autor: Platanito » Dimecres 14/12/2011 9:34

josep_serre ha escrit:Que la reserva obligatòria estigui orientada a que determinats trens no portin en cap cas viatgers sense seient, garantint el seient de tots els viatgers, com a valor afegit d'aquell tren.
Precisament, fa unes setmanes vaig comprar per internet un bitllet per a un Intercités Tolosa-Burdeus perquè en aquell moment hi havia bitllets a meitat de preu (19 euros). I dic "bitllets" i no "seients", perquè tant a la web com al bitllet deia clarament que no hi havia reserva de seient, i per tant tampoc la garantia d'anar-hi assegut. A l'hora de la veritat, al tren hi havia seients de sobres, però és un contrasentit que es faci la venda en aquestes condicions, no? Perquè cercant una data més propera ja sortien els bitllets al seu preu normal, en les mateixes condicions.


Ne pas utiliser les strapontins aux heures d'affluence.

Respon

Torna a “Ferrocarril en general”