Traspàs total a Rodalies de Catalunya
Publicat: Diumenge 01/05/2016 23:32
hola magradaria saber si faran el traspas total de rodalies o seguiran renfe y adif operan a cataluña
Fòrum del transport català
https://www.transport.cat/
A mi també m'agradaria saber-ho. I a tothomDavid.F.C.M.B.1000 ha escrit:hola magradaria saber si faran el traspas total de rodalies o seguiran renfe y adif operan a cataluña
http://www.ara.cat/societat/PSOE-vota-f ... 44352.html
EL PSOE vota a favor del traspàs complet de Rodalies a la Generalitat
Els socialistes, Podem, ERC i Democràcia i Llibertat aproven un text a la comissió de foment del Congrés dels Diputats per crear un grup de treball que estudiï quina és la millor fórmula
ACN Madrid ACTUALITZADA EL 13/04/2016 17:39
La comissió de foment del Congrés dels Diputats ha instat aquest dimecres el govern espanyol a crear un grup de treball, juntament amb la Generalitat, per estudiar i definir, en el termini de nou mesos, quines de les línies ferroviàries que transcorren per Catalunya són d’ interès general. La petició inclou que el criteri a seguir pel grup de treball sigui que no es considerin d’interès general aquelles línies per on circulin exclusivament trens amb origen i destinació a Catalunya. Aquest és el pas previ que demana la Generalitat per aconseguir el traspàs complet de les Rodalies i Regionals.
Aquesta petició s’ha aprovat a través d’una esmena transaccional a la proposició no de llei sobre el traspàs d’infraestructures ferroviàries a la Generalitat de Catalunya i ha rebut el suport dels grups parlamentaris del PSOE, Podem, ERC i Democràcia i Llibertat.
El text també reclama que el grup de treball cerqui fórmules de participació de la Generalitat en la millora de la mobilitat i de la prestació del servei ferroviari en l’àmbit de les línies internes de Catalunya.
Així mateix, es demana complir amb les actuacions previstes al pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015. Per a aquest fi, s’hauria de crear un consorci entre l’Estat i la Generalitat amb la participació dels ajuntaments implicats que fes el seguiment, priorització i gestió de les inversions compromeses.
Montcada i Rexach
La comissió també ha aprovat per 37 vots a favor (PP, PSOE, Podem, ERC i DL), cap en contra i 5 abstencions (C's) dues proposicions no de llei d'En Comú Podem i d'ERC per al soterrament de la línia ferroviària a Montcada i Reixac. Les dues iniciatives han obtingut el 'sí' de tots els partits tret de C's, després que aquest dimarts l'alcaldessa del municipi, Laura Campos, es reunís amb la ministra de Foment, Ana Pastor, i obtingués del ministeri el compromís de destinar una partida dels pressupostos del 2017 al soterrament de la R2 al seu pas pel municipi, que ja ha registrat 165 víctimes mortals.
Diari de Girona, 19 de febrer de 2025 ha escrit: Opinió Jordi Molet
19 FEB 2025 6:30
Els retards de Rodalies
El PSC i ERC van escenificar aquest dilluns els avenços en la creació de l’empresa mixta que gestionarà el servei de Rodalies i que ha de permetre, en paraules de la consellera Sílvia Paneque, que els trens surtin a l’hora cada matí. La nova empresa mixta catalana estarà participada per la Generalitat i l’Estat, i està previst que a partir de l’1 de gener de 2026 gestioni el servei de Rodalies. També s’ha acordat que l’Estat transferirà la infraestructura, començant per la R1, entre les estacions de la Sagrera i Maçanet-Massanes. Posteriorment, s’hi afegiran la línia del Garraf (R2-Sud) i la de Vic (R3).
El missatge d’optimisme transmès pel PSC i ERC, en anunciar que es compleix un dels pactes de l’acord d’investidura de Salvador Illa, es va reforçar amb la reunió de la comissió bilateral d’infraestructures, que va acordar el calendari perquè la nova operadora catalana assumeixi la gestió del servei de Rodalies i va garantir que properament se n’aprovaran els estatuts. Curiosament, aquests acumulen un cert retard en la seva redacció, com ha passat històricament amb tot allò relacionat amb els trens a Catalunya.
Durant el mandat del president José Montilla (2006-2010), es va negociar el traspàs de Rodalies de Renfe a la Generalitat. Tot i que es va aconseguir un cert grau de descentralització, no es va materialitzar un traspàs complet de les competències. El 2009 es va arribar a un acord perquè la Generalitat assumís la gestió del servei de Rodalies de Barcelona, però Renfe va continuar operant els trens i Adif va mantenir el control de la infraestructura ferroviària (vies, estacions i senyalització). Això va limitar la capacitat de decisió del govern català sobre la millora del servei.
Un dels principals obstacles per al traspàs va ser la manca d’una assignació pressupostària clara i suficient per garantir un servei de qualitat. Tot i que l’acord del 2009 establia que la Generalitat assumia la gestió del servei, aquest venia infrafinançat i sense el control de la infraestructura, que continuava en mans d’Adif, el gestor d’infraestructures de l’Estat.
Tot i l’optimisme de la consellera Sílvia Paneque i de la secretària general d’ERC, Elisenda Alamany, costa de creure que finalment es destinaran tots els mitjans necessaris per resoldre els problemes de la xarxa de trens a Catalunya, que des de fa anys genera moltes queixes entre els usuaris. L’anunci de millores en el servei i l’augment d’inversions per modernitzar la xarxa han estat recurrents en els discursos de governs, presidents, ministres, consellers i parlamentaris de tota mena. Només cal recordar que Enric Millo, quan era cap de llista del PPC al Congrés per Girona en les eleccions de 2011, va reivindicar el desdoblament íntegre de la R3, entre Barcelona i Puigcerdà, passant per Vic i Ripoll. Va afirmar que era una «vella reivindicació del territori» i que només aquells que no tenien «visió de futur» veien aquest projecte com «una cosa no prioritària». No obstant això, quan el PP va governar, aquest projecte va deixar de ser prioritari i no s’hi va fer cap inversió, tret de les mínimes per al manteniment.
La nova empresa tindrà molta feina per aconseguir que els trens surtin puntualment cada matí, com diu Paneque, ja que calen inversions per actualitzar i modernitzar unes infraestructures que actualment gestiona Adif. Si l’Estat no traspassa els fons necessaris per transformar una xarxa precària, per molta voluntat que hi posin els nous gestors del servei, serà molt difícil garantir la puntualitat dels trens i recuperar la confiança dels usuaris en el ferrocarril com a mitjà de transport habitual. Mentrestant, aquells que puguin continuaran apostant pel transport per carretera, que, malgrat els problemes a les zones més poblades, ofereix més garanties que el servei ferroviari de determinades línies.
https://www.lavanguardia.com/economia/2 ... 50311.htmlLa Vanguardia ha escrit:Los sindicatos advierten de que el traspaso de Rodalies implica incomunicar a Cataluña por ferrocarril
Europa Press
Los sindicatos de Renfe han advertido de que el acuerdo político entre PSOE y ERC para traspasar Rodalies a la Generalitat implicaría una posible incomunicación de Cataluña por ferrocarril, al suponer sacar líneas de tren de la red regulada europea en las que Bruselas ha invertido, y que podría imponer sanciones a España por ello.
En una entrevista con Europa Press, el presidente del comité de empresa de Renfe, Andrés Rubio, ha explicado que sacar una línea de la llamada Red Ferroviaria de Interés General (RFIG) implica perder automáticamente todos los estándares de seguridad e interoperabilidad, por lo que el tren no podría continuar su ruta al entrar a Cataluña.
REgió-7, 13 de març de 2025 ha escrit: Opinió a tort i a dret
Xavier Domènech
13 MAR 2025 6:26
Rodes quadrades a Rodalies
En futbol havia sentit la frase «avui veuen la pilota quadrada» quan els xuts dels jugadors no l’encertaven ni de broma. A Catalunya hi ha molts serveis públics que la veuen quadrada, però un que destaca és Rodalies. N’hi hauria per creure que fins i tot les rodes dels trens són quadrangulars en lloc de circulars. I no cal ni parlar dels engranatges que giren o no giren en la ment dels alts responsables.
Una roda quadrada és una absurd conceptual, però el podem adoptar com a imatge. Un tren amb les rodes quadrades tindria serioses dificultats per desplaçar-se. S’encallaria cada dos per tres, faria saltirons i sacsejades, descarrilaria amb facilitat i causaria una incomoditat insuperable als viatgers, que n’acabarien tips i marejats. Aquesta descripció no s’allunya gaire de la realitat que ofereixen els pitjors moments de Rodalies, cada vegada més freqüents.
I les coses tampoc no giren rodones als despatxos de les grans decisions, on any rere any s’elaboren pressupostos molt per sota del necessari i que, a més a més, sempre es queden a mig gastar, de vegades d’una manera escandalosa. O potser sí que giren rodones, si l’objectiu és exactament la degradació extrema del servei, propòsit que costa de creure.
Un servei ferroviari, amb la seva infraestructura i els seus trens, és com una edificació: si se’n fa un manteniment constant i s’inverteix regularment per anar-la millorant, pot durar molts anys en les millors condicions; però si s’abandona, la deixadesa farà que envelleixi a una velocitat uniformement accelerada, i al final la recuperació serà gairebé impossible. Quan una casa arriba a aquest extrem val més enderrocar-la i aixecar-ne una de nova, però Rodalies no es pot tancar per enderroc i substitució.
Fa massa dècades que no s’inverteix en el simple manteniment de Rodalies. Entre el càstig sistemàtic a Catalunya i la prioritat a l’AVE, la xarxa s’ha anat degradant, i li passa com a la casa envellida de l’exemple: de sobte, tot espetega. Tant si ho ha de fer l’Administració central com l’autonòmica, tornar a uns nivells acceptables de fiabilitat tindrà un cost enorme que s’hauria pogut estalviar amb una gestió seriosa i responsable.
Als despatxos del poder hi ha massa «qui dies passa anys empeny», massa pilotada endavant i que s’espavili el que vingui al darrera. És així com es quadren les rodes de Rodalies. A la Generalitat li traspassaran una bona llufa.