Regió-7, 11 de desembre de 2024 ha escrit:
El Berguedà presenta un Eix Ciclista per a la mobilitat sostenible, el lleure i el cicloturisme
La proposta del Grup de Defensa és un vial que uneixi la comarca de nord a sud, aprovat pel Consell d’Alcaldies i que la Generalitat es compromet a impulsar
Anna Costa
Berga 11 DES 2024 20:07 Actualitzada 12 DES 2024 8:39
La Generalitat es compromet a impulsar un Eix Ciclista del Berguedà en paral·lel al projecte d’ampliació de la C-16 de Berga a Bagà. Es tracta d’una proposta del Grup de Defensa de la Natura, que s'ha presentat aquest dimecres, per connectar la comarca a través d’una via ciclista que fomenti la mobilitat quotidiana sostenible, el lleure i el cicloturisme d’una forma segura.
El Grup de Defensa de Natura considera que els trams de via ciclista que existeixen actualment al Berguedà «són insuficients» i reclamen «un recorregut apte per a bicicletes que uneixi la comarca de nord a sud, de Bagà a l’Ametlla de Merola, i que es faci dins d’un termini raonable amb actuacions progressives coordinades entre ajuntaments, Consell Comarcal, Diputació i Generalitat», ha explicat a Regió7 Xavier Campillo, membre de l’entitat ecologista.
Segons Campillo, la proposta del Grup de Defensa de la Natura fomenta i garanteix la circulació no motoritzada entre els nuclis de població (passant també per totes les colònies), evita l’efecte barrera de la carretera C-16, recupera i preserva el patrimoni viari de la comarca i millora la qualitat paisatgística i ambiental de la vall del Llobregat.
L’aposta és fer un recorregut partint d’infraestructures existents com són el Tramvia de Sang de Berga a les mines de Fígols, la carretera C-1411z, el tercer carril en desús que té aquesta carretera, també el tercer carril en desús de la C-16z, el camí ral i ramader de Bagà, l’antiga via del tren al baix Berguedà i camins rurals d’enllaç. I relligant-ho amb les vies verdes actuals, com la de Pedret o la del Nicolau. «Es tracta de disposar d’un eix ciclista que respongui a les necessitats del territori i no pensat només com a itinerari turístic, com passa amb el projecte de Via Blava. I, d’altra banda, recuperar i preservar patrimoni», ha dit Campillo.
Via verda Gironella - Cercs
L’element central de la proposta és el condicionament del tercer carril en desús de la carretera C-16z entre Gironella i Berga (6,5 km) com a itinerari ciclista-pedestre segregat de la carretera. L’actuació requereix la instal·lació d’una tanca separadora de protecció per mitjà de biondes i una actuació de millora ambiental dels vorals de la via amb la recuperació de l’antiga arbreda (àlbers, til·lers, plàtans) com a refugi climàtic per als vianants. Paral·lelament, cal condicionar la carretera C-1411z entre Berga i Cercs (8 km), amb la reducció de la calçada i el condicionament com a via ciclista compartida amb el trànsit de vehicles i la segregació d’una via destinada exclusivament al trànsit pedestre. Els terrenys on s’ha d’actuar són públics.
Tramvia de Sang
Segons la proposta, l’actuació requereix la restauració integral de la via del ferrocarril miner com a via pedestre i ciclista, declarada bé d’interès local, amb trams de camí rural, entre Berga i Sant Jordi de Cercs (4,5 km). Cal restituir la connectivitat interrompuda amb la construcció de l’eix del Llobregat l’any 1984, per mitjà de trinxeres o túnels i de passos elevats o soterrats a l’actual carretera C-16. Entre Sant Jordi de Cercs i la Rodonella es pot continuar l’itinerari pels camins rurals pavimentats existents (2,5 km). Són terrenys públics o privats, depenent dels trams.
Itinerari ciclista segregat
Entre la Rodonella i Bagà (10 km), la via verda-itinerari ciclista ha de transcórrer per l’antiga C-1411z (congost del Far), aprofitant el túnel del ferrocarril existent sobre la riba dreta del riu Llobregat. Des del túnel de la Nou i fins al pont vell de Guardiola cal un carril bici segregat bidireccional de 2,5 metres d’amplada. El trànsit pedestre i ramader ha de transcórrer pel camí ral de Bagà, que cal condicionar i restaurar parcialment a causa de les afectacions causades amb la construcció de l’eix del Llobregat l’any 1984. Entre el pont vell i Guardiola la via verda pot transcórrer pel camí del riu ja existent. Entre Guardiola i Bagà, la via verda ha d’aprofitar la plataforma no condicionada de la via del Nicolau, completant l’actuació que es va fer el 2010. Els terrenys necessaris per a aquesta actuació són públics.
Via verda del Carrilet
I, d’altra banda, el condicionament de la via verda del Carrilet de Berga entre Gironella i Sallent (25 km) sobre la base d’un avantprojecte elaborat el 2010. Són terreny privats i públics (ajuntaments, Generalitat).