https://www.ara.cat/girona/llum-verda-n ... 04409.html
Llum verda a la nova macroestació de tren que transformarà Figueres
La Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament han acordat moure l'estació de Rodalies del centre de la ciutat i traslladar-la al costat de la d'alta velocitat, a Vilafant
Figueres té dues estacions de tren dins del seu terme municipal. L'estació on arriben els trens de Rodalies i mitjana distància, prop del centre de la ciutat, amb les vies a la vista a tocar de les cases, i amb diversos passos a nivell habilitats per als cotxes que volen creuar-la. I la d'alta velocitat, a l'oest del municipi, més als afores, a tocar de Vilafant, on només arriben els trens ràpids per un traçat que voreja l'àrea urbana. Són dues destinacions diferents dins de la xarxa ferroviària i no estan connectades entre si. Fa temps, però, que l'Ajuntament de la capital altempordanesa treballa per unificar-les en una única estació intermodal a Vilafant, que unificaria alta velocitat i Rodalies en una mateixa infraestructura. El canvi d'emplaçament també permetria treure les vies de tren del centre de Figueres, una demanda recurrent de molts figuerencs.
Per començar a impulsar aquesta gran transformació urbanística, el 2023, sota el mandat del govern quadripartit liderat per Esquerra, el consistori figuerenc va aprovar una modificació del POUM en les zones afectades. Des d'aleshores, ja amb Jordi Masquef, de Junts, com a alcalde, el projecte ha continuat endavant amb un comissionat específic, que ha organitzat nombroses reunions amb la Generalitat de Catalunya, l'Estat i Adif. Aquest mes de febrer, dins de la Comissió Bilateral d'Infraestructures Estat-Generalitat, les administracions han acordat finalment donar llum verda a la nova estació intermodal, i s'han compromès a atorgar-li una assignació pressupostària i a licitar les obres en els pròxims anys. Els detalls de la inversió, que podria rondar els 300 milions d'euros, però, encara no s'han concretat. Tampoc els terminis, si bé es preveu que el primer pla d'actuacions surti a concurs públic d'aquí a 2 anys.
Fora passos a nivell i nou pol de connexions
En traslladar l'actual estació del centre de Figueres al costat de la de Vilafant, els trens de Rodalies i mitjana distància entrarien i sortirien del municipi per un nou traçat paral·lel al d'alta velocitat. D'aquesta manera, s'eliminaria la via de tren que actualment travessa la ciutat pel mig, amb els seus respectius passos a nivell que, sobretot a l'estiu, ocasionen molts problemes de trànsit a tots els figuerencs que volen desplaçar-se en cotxe fins a la costa. "Eliminar els passos a nivell és una demanda històrica de la ciutat, que ja ve dels anys 70, així que estem molt contents que es facin passos a favor per resoldre la qüestió ferroviària a Figueres", defensa l'alcalde, Jordi Masquef.
La nova estació intermodal de Figueres-Vilafant també canviarà per complet el paisatge urbà de l'oest de la ciutat, ja que es convertirà en el principal pol de connexions de l'Alt Empordà. A més d'una parada de tren molt més gran, també es preveu millorar-hi les connexions per carretera, amb una variant nord i una nova sortida de l'AP-7, a més d'una nova estació d'autobusos. "Connectarem tots els pobles de l'Alt Empordà amb l'alta velocitat. Qui vulgui anar a Madrid ja no caldrà que vagi a Girona, podrà venir amb autobús o en tren convencional fins a Figueres des de Llançà, Colera, Portbou o Cervera i llavors agafar l'AVE", explica l'alcalde.
Masquef també assenyala que aquesta nova gran infraestructura a l'oest de Figueres també servirà per dignificar els barris més humils, propers a l'estació: "El concepte de centre és molt subjectiu, l'estació estarà a 12 minuts a peu de l'Ajuntament i molt a prop d'un radi de barris amb molta població, dels més desafavorits, que ara tenim l'oportunitat de transformar".
La CUP i Defensem el Tren prefereixen soterrar les vies
Amb tot, el projecte també crea reticències en alguns sectors polítics i socials del municipi. Tant la CUP de Figueres com la plataforma Defensem el Tren a l'Empordà es mostren més partidaris de destinar els recursos per fer unes obres de soterrament de les vies, mantenint l'estació al centre, en comptes d'unificar-les a Vilafant: "Volem un soterrament en trinxera, com a Vic, que eliminaria els passos a nivell i mantindria les estacions al centre, que seria molt més barat, molt més ràpid i molt més senzill de fer i que no tindria cap impacte ni sobre el paisatge ni sobre les terres agrícoles", defensa Pep Gou, portaveu de la plataforma. A més, sobre l'acord bilateral amb l'Estat, aquestes veus contràries consideren que no concreta cap compromís ferm i condiciona tot el projecte a convenis i als pressupostos estatals, amb futur incert.