seguretat | gamberrades a la XARXA de rodalies
Una pedra que costa el bitllet de tornada
prevenció · Els vigilants contractats per Renfe controlen que ningú agafi pedres de les vies al carrer · Els joves amb ganes de fer el brètol són expulsats de l'estació per evitar incidents
L.N.
Les Juanis i els Nengs de l'àrea metropolitana de Barcelona estan de marxa a la Zona Hermètica de Sabadell. Toquen les deu i, com en el conte de La Ventafocs, acceleren el pas per arribar a l'estació Sabadell Sud de Renfe per agafar el tren que els portarà de tornada a casa. A la rotonda situada just davant de l'entrada de l'estació, els Mossos d'Esquadra estableixen un dispositiu de seguretat. Al vestíbul i a les andanes, personal de vigilància contractat per Renfe vetlla perquè no es produeixin incidents. Si no ho aconsegueixen, alerten els policies. Hi ha patrulles uniformades, agents de paisà i també efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius, l'ARRO, que es confonen amb els antiavalots.
No falta gaire perquè passi el tren de les 22.41 hores. Ja fa una estona que els vigilants no deixen accedir més joves a les andanes. Hauran d'esperar el pròxim tren, que passa tres minuts després. La decisió no genera incidents, tot i que el vestíbul de l'estació està ple de gom a gom.
Tancament d'accessos
En una reunió amb Renfe, els Mossos van acordar "tancar els accessos quan hi hagi risc d'aglomeració a les andanes", explica el subinspector Roger Salas, cap de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Sabadell. A banda d'evitar que algú pugui caure a les vies, també es facilita la feina dels vigilants que poden controlar millor que ningú s'amagui pedres a les butxaques. Un dels incidents detectats és que alguns joves que baixen a l'estació veïna de Barberà, "esperen el pas del següent tren per apedregar-lo". Un altre dels avantatges d'evitar aglomeracions és l'absència de baralles.
Perquè no s'hagi de recórrer al tancament dels accessos, el subinspector Salas explica que els Mossos han recomanat a Renfe que augmenti la freqüència de pas. Abans de les 22.41 hores hi ha un tren a les 21.38, mentre que si es perd el de les 22.44 el següent comboi no circula fins a les 23.28 hores. Un altre consell a la companyia ferroviària és que incrementi la capacitat del tren que passa a les 22.41, que "només és de tres vagons", i la massificació, primer a l'estació i després a l'interior del comboi, combinada amb un consum excessiu d'alcohol, "genera problemes".
Amb uns minuts de retard passa el tren de les 22.41 hores. Els vigilants de Renfe tornen a obrir els accessos i el vestíbul de l'estació es buida ràpidament. Uns minuts després es buiden del tot les andanes amb l'arribada del següent tren. Entre sis i vuit vigilants pugen al comboi per acompanyar-lo fins a la seva destinació final, Vilafranca del Penedès. També hi viatgen d'incògnit agents de paisà dels Mossos. Per carretera, una patrulla logotipada fa el mateix recorregut del tren per si ha d'intervenir en algun moment. El trajecte, però, és tranquil.
L'últim tren
El dispositiu de seguretat continua actiu perquè encara falta l'últim tren, el de les 23.28 hores. El volum de joves es redueix considerablement, però la vigilància es manté. "Les estacions on baixen els passatgers més conflictius són les de Barberà, Cerdanyola i Torre Baró", explica un dels vigilants contractats per Renfe. Uns joves que, segons reconeix un altre vigilant, "si te'ls trobes un altre dia no generen cap problema, però el cap de setmana, entre l'alcohol i les drogues..."
Una versió rossa de la protagonista de l'última pel·lícula de Bigas Luna s'apropa als vigilants i els explica que el dispositiu "està molt bé perquè hi ha molta gent que va molt passada i crea inseguretat".
Arriba el tren i els vigilants observen en quins vagons pugen els joves que poden generar problemes, i també hi pugen ells. "De vegades ho tenim una mica difícil per intervenir, perquè nosaltres som com a molt vuit i ells són centenars", es queixa un dels vigilants.
El Periodico.cat