Benvinguts a la wiki del Fòrum del Transport Català

Cremallera de Núria

De Wiki del Transport català
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Cremallera de Núria és la línia ferroviaria que connecta Ribes de Freser amb Queralbs i la Vall de Núria. Juntament amb el de Montserrat és l'única línia ferroviaria de tren cremallera existent a la península ibèrica.

Donat que Queralbs és el punt més alt de la vall amb accés per carretera, el cremallera esdevé l'única via d'accés al santuari i l'estació d'esquí a part del camí de muntanya. El Cremallera de Núria s'ha convertit en una de les icones característiques de la vall i de la comarca del Ripollès.

El trajecte té quatre estacions i un baixador. Les estacions són Ribes Enllaç, Ribes Vila, Queralbs, i Núria. El baixador és Rialb, funciona com a parada facultativa, i està situat entre Ribes de Freser i Queralbs.

La línia fou inaugurada el 22 de març de 1931 per la companyia FMGP (Ferrocarrils de Muntanya a Grans Pendents) i ha funcionat des del principi amb tracció elèctrica.

Les condicions polítiques de l'època no resultarien gents beneficioses de cara a l'explotació de la línia; la inestabilitat que va acompanyar la II República Espanyola, la crisi econòmica, la guerra civil (època durant la qual el cremallera va estar funcionant ininterrompudament per traslladar ferits a Núria) i la postguerra, acabarien per decidir el futur d'aquesta línia. A més, hi cal afegir que algunes inundacions varen crear greus desperfectes que tardarien alguns anys en ser reparats.

A partir dels anys seixanta amb el boom turístic arreu de l'estat (afegint-hi que l'únic transport que permetia i permet accedir a Vall de Núria és el ferrocarril), la situació de la línia va començar a millorar. Però aquesta nova situació arribava tard; les instal·lacions de la línia havien quedat significativament deteriorades pel pas del temps, i requerien una renovació integral que la companyia no podia assumir. Aquesta situació va quedar resolta amb la intervenció de la Generalitat de Catalunya. Fou així com, a l'any 1982 passà a convertir-se en accionista principal de la línia.

Finalment, el 2 de Gener de 1984 la titularitat d'aquesta infraestructura fou traspassada a la Generalitat de Catalunya, a través de la que es va convertir en la primera empresa pública del país des de la fi del franquisme; la nova operadora Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Fou a partir de llavors quan es va iniciar un ambiciós programa de remodel·lació integral que incloía la renovació de la major part de les vies i catenaria, l'adquisició de nous trens automotors a partir de l'any 1985, i la modernització de les pistes d'esquí de Vall de Núria.

Pel que fa al material rodant existent al Cremallera de Núria en el moment del traspàs a FGC, tres vagons de viatgers haurien estat desballestats a l'any anterior, i la resta del material seria modernitzat durant els anys posteriors, sent respectat a grans trets l'esquema de pintura original de FMGP, actualitzant-ne els acabats respecte el disseny original.

Contingut

Característiques tècniques

El recorregut és de 12,5 quilòmetres, sobre via d'ample mètric (1000 mm) i supera un desnivell de 1059 metres. Els primers 5,5 quilòmetres funcionen amb sistema de simple aderència de rails tradicional, i la resta com un tren cremallera central de sistema Abt, que supera una rampa màxima del 15%.

Tres generacions de trens encara conviuen a la línia.

La primera, estava formada per quatre locomotores elèctriques de sis rodes, construides per SLM i BBC el 1930/31, i numerades E1-E2-E3-E4, i 15 vagons convencionals Vereinigte Westdeutsche Waggonfabrik A.G. de Köln-Deutz, a raó de dos bogies por vagó, amb dos eixos per bogie. També és d'aquella mateixa època el cotxe-saló Aaffw-51 que entre altres personalitats, ja sigui de l'àmbit polític, religiós, cultural o esportiu, ha transportat a la ponència que va redactar a l'any 1932 l'Estatut de Núria. Aquest vagó, es troba actualment a l'exposició del Cremallera de Núria, a les cotxeres de l'estació de Ribes Vila (recentment reformades), però continua en servei de cara a viatges especials i bodes.

Completen la primera generació del material rodant del cremallera, la llevaneu elèctrica 364.01 semse tracció propia, construida per SLM, així com els vagons furgó tancats K53 i K54, i els vagons de vores baixes L44 i 062, tots construits per Construccions Metàl·liques del Llobregat de Sallent, Barcelona.

Tot i així, també cal fer menció especial a les dues locomotores de vapor que van participar en les obres de construcció de la línia. Són la Número 6 Julian Fuchs "La Geperuda", i la Número 5 Abad Deàs. Provenien de l'antic Cremallera de Montserrat i d'aquestes, la segona fou la que va arribar al santuari de Núria per primera vegada, el dia 30 de desembre de l'any 1930. Aquesta, en finalitzar les obres del Cremallera de Núria tornaria a Montserrat fins al final dels seus dies; va ser desballestada a l'any 1953. Pel que fa a la "La Geperuda", aquesta es va quedar al Cremallera de Núria, i mai va arribar a realitzar-hi cap servei comercial. Actualment resta exposada a les cotxeres de l'estació de Ribes Vila.

La segona generació parteix de l'any 1985, quan es van adquirir tres automotors elèctrics, construits per SLM i BBC, del tipus Beh 4/8 i numerats respectivament com A5-A6-A7. Des de llavors, els antics trens de 1929 passaren a un segón pla, encara que no per això la major part de la flota va deixar de prestar servei; era habitual doncs, que les antigues composicions passessin a fer trens llançadora i de reforç.

A l'any 1989, tres de les quatre locomotores elèctriques de la primera generació foren remodelades i modernitzades, donant de baixa la restant degut a trobar-se aquesta, especialment deteriorada. També van ser remodelats els cotxes de viatgers dels quals, exceptuant-ne el cotxe saló, van passar a ser de classe única disposant d'un interiorisme més acord amb el dels nous automotors Beh 4/8. Des de llavors, i fins 2003, era habitual de veure al Cremallera de Núria composicions formades per les noves unitats remolcant cadascuna dos dels cotxes convencionals de primera generació com a reforç. En tots els casos exceptuant els tres cotxes que foren desballestats a l'any 1983.

A l'any 1995 s'incorporà a la flota del cremallera un quart automotor Beh 4/8, numerat com A8. Al mateix any també es va incorporar a la línia una locomotora diesel construida per el consorci de Stadler Rail juntament amb SLM, ABB i Daimler-Benz, i destinada a treballs de manteniment, tot i que durant una temporada va estar realitzant serveis regulars de viatgers remolcant dos cotxes de passatgers. Aquesta locomotora està numerada com a D9. Completava la segona generació de la flota ferroviaria del cremallera una nova màquina llevaneus sense tracció propia numerada com a L09.

L'última generació correspon a dos automotors articulats de pis baix del tipus GTW construits també per l'empresa suïssa Stadler Rail a l'any 2003, i numerats A10 i A11. Aquests automotors foren adquirits per FGC al mateix temps que les unitats del mateix model, que es van encaregar per a la nova línia del Cremallera de Montserrat. Fou a partir de llavors, quan els antics cotxes de viatgers de 1929 van deixar finalment de prestar servei regular de viatgers; en alguns casos foren novament transformats en vagons de serveis de manteniment i mercaderies tant per la línia de Núria, com per a la llavors recentment reestrenada línia de Montserrat. D'aquí en van sortir els vagons plataforma 02 i 03, i els vagons de mercaderies no alimentaries 01 i 28, més coneguts cadascun d'ells com a Vagó Groc. Altres antics cotxes de viatgers reconvertits per a altres usos, pertanyen des de llavors, al Cremallera de Montserrat.

En altres casos, alguns cotxes resten preservats o en servei com a trens de socors, o circulacions especials (juntament amb el cotxe saló).

A l'any 2006, la locomotora D9 va passar a ser adscrita al Cremallera de Montserrat, sent intercanviada per la DM6, que fins llavors era explotada en aquell cremallera. Tot i així, en ocasions puntuals totes dues locomotores han estat traslladades d'una línia a l'altra per a poguer realitzar feines esporàdiques en les quals era necessari un reforç.

Completen la flota del Cremallera de Núria la dessina T-5, procedent de la Línia Llobregat-Anoia, el vagó cisterna 70.951, el vagó formigonera P24, el vagó-tremuja KCw-2, i els vagons frigorífics P25 i P26.

Actualment, de les quatre locomotores originals de primera generació, la E1 i la E4 continuen en estat de marxa a la línia del Cremallera de Núria, tot i que aquesta última entre l'any 2003 i el 2006 va prestar serveis de manteniment en el Cremallera de Montserrat amb l'esquema de colors propi d'aquella línia; actualment torna a trobar-se a la línia del Cremallera de Núria amb els colors corporatius d'aquesta línia.

Pel que fa a les dues locomotores restants, aquestes es troben actualment retirades i exposades de cara al públic; la E2 es troba a l'exposició de Monistrol de Montserrat lluint la mateixa estètica i esquema de pintura de quan va ser modernitzada a l'any 1989 però amb el logo de FMGP enlloc del de FGC que s'havia covertir en habitual des de la seva remodel·lació. D'altra banda, la E3 es troba a l'exposició de les cotxeres de Ribes de Freser en estat original, donat que fou de les quatre, la que en el seu moment no va ser remodel·lada; resta preservada amb totes les característiques tècniques i estètiques d'origen.

A l'any 2005, es van iniciar entre la Corba Roca Oratori i Fontalba, del tram Queralbs-Núria les obres de construcció del nou túnel, el del Roc del Dui. Amb una longitut d'entre 1300 i 1400 metres i en via doble en part del seu traçat, té com a objectiu millorar la seguretat de les circulacions, eliminant així el tram existent per l'exterior, que boreja la vall en un traçat especialment sinuós i propens a esllaviçades com les que a l'any 2003 van obligar a interrompre la circulació dels trens. Era també el tram més espectacular de la línia des del punt de vista paisatgístic.

Entre l'any 2007 i 2008, els quatre automotors Beh 4/8 han estat reformats, suprimint-ne les finestres practicables i renovant part del seu interiorisme, a fi de modernitzar-los en la línia dels més recents automotors Stadler de la serie A10 i A11.

Recentement, FGC ha adquirit per aquesta línia dos cotxes convencionals de segona mà, procedents de la companyia suïssa Matterhorn Gotthard Bahn i coneguts com "Sport Wagen". Aquests dos coxes s'afegeixen a la flota de vagons de reforç i viatges especials, i han estat numerats com a cotxes P27 (ex-B4244) i P28 (ex-B4245). Fins al dia d'avui han estat respectats els colors originals de la companyia de la qual provenen i en cas de fer-se necessari utilitzar-los, seran remolcats per la locomotora DM6. També poden anar remolcats per les unitats automotors de segona generació, però fins ara s'ha descartat aqesta opció per qüestions de maniobres.

Finalment, el 2 de Novembre de 2008, coincidint amb el mes en el qual la Vall de Núria tancava les seves portes a fi de preparar les instal·lacions de cara a la temporada d'hivern, baixà de Núria fins a Ribes Vila, l'últim tren cremallera servei comercial per l'exterior del Túnel del Roc del Dui; les obres ja s'han acabat i arribats en aquest punt, només queda enllaçar la resta de la línia amb aquest nou tram. Quan passat 27 de Novembre de 2008 es van reobrir les instal·lacions al públic, fet que comportà que el tren cremallera tornava a entrar en servei comercial, des de llavors aquest ja es realitza pel Túnel del Roc del Dui.

També coincidint gairebé amb el tancament de la linia pel novembre del 2008 va començar una remodel·lació de l'estació de Ribes Enllaç que s'ha prolongat durant bona part de l'any 2009. Aquestes obres han consistit en la construcció d'una coberta amb plaques fotovoltaiques com a anexe de l'edifici de l'estació de tota la vida, i que cobreix integrament les vies i andanes de l'estació, que fins llavors eren a l'aire lliure. També amb aquestes obres s'ha remodel·lat tota la zona antigament a l'aire lliure i que actualment forma part de l'interiorisme de l'estació.

També al llarg de l'any 2009 han estat renovades les vies de l'estació de Núria, que dataven dels temps de la inauguració de la línia. En el mateix ordre de coses, estan en previsió més remodel·lacions a la infraestructura, com és el cas de la supressió de tots els passos a nivell al llarg de tota la línia, començant per el de la sortida de l'estació de Queralbs en sentit Núria.

Projecte no realitzat

Prolongació del Cremallera de Núria fins a la línia del Tren Groc per arribar a Llivia.

  • Durant la dècada dels '70 es parlava de prolongar el Cremallera de Núria fins a creuar la frontera entre Espanya i França, enlaçar amb el Tren Groc, que és la línia de via estreta que cobreix el trajecte La Tor de Querol-Enveig - Vilafranca de Conflent, i d'allà arribar a Llívia. El traçat, d'uns 15 quilòmetres havia de partir de l'estació de Núria, com una prolongació del tram ja existent i creuar el Puigmal a partir d'un túnel. Mai es va arribar a posar en marxa d'una manera seriosa aquest projecte; no cobria una necessitat important a la zona i suposava una inversió enorme, no només per construir el ramal per connectar ambdues parts partes sinó també per salvar importants obstacles tècnics a banda i banda de la frontera; encara que ambdues línies de tren són de vía estreta, l'ample de via del Cremallera de Núria és de 1000 mm, mentre que el del Tren Groc és lleugerament inferior; també les preses de corrent i la tensió de cadascuna d'elles és diferent.

Material rodant

Locomotores elèctriques

En estat de marxa al Cremallera de Núria.
Remodel·lada a l'any 1989.
No homologada a circular amb viatgers entre Queralbs i Núria.
Retirada.
Remodel·lada a l'any 1989.
Exposada a l'aire lliure a l'exposició de Monistrol de Montserrat des de l'any 2003 juntament amb el cotxe 22.
Retirada.
No remodel·lada.
Exposada en estat i colors originals, a les cotxeres de Ribes Vila.
En estat de marxa al Cremallera de Núria.
Remodel·lada a l'any 1989.
No homologada a circular amb viatgers entre Queralbs i Núria.
Entre l'any 2003 i l'any 2006 va prestar servei al Cremallera de Montserrat per a trens d'obra i serveis.

Cotxes de viatgers Vereinigte Westdeutsche Waggonfabrik A.G

  • Cotxes de viatgers en estat de reforma de l'any 1989:
Destinat a viatges ocasionals.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Destinat a trens de socors.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Exposat a l'aire lliure de manera permanent juntament amb la E2 a Monistrol Vila.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
  • Cotxes de viatgers derivats a altres usos i modificacions:
Reconvertit en el seu interior en Central de Reserves.
Exposat de manera permanent a les cotxeres de Ribes Vila.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en el seu interior en cotxe cinema.
Exposat de manera permanent a les cotxeres de Ribes Vila.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en vagó plataforma i reenumerat com a PM02.
En servei al Cremallera de Montserrat.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en vagó per a treballs de manteniment i emergències.
En servei al Cremallera de Montserrat.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en vagó de treballs de manteniment i emergències, en estat gairebé original.
En servei al Cremallera de Núria.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en "vagó groc".
En servei de mercaderies al Cremallera de Núria.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en "vagó groc".
En servei de mercaderies al Cremalera de Núria.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en vagó plataforma 02.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Reconvertit en vagó plataforma 03.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
  • Cotxes de viatgers desballestats:
En servei des de l'any 1931 fins l'any 1983.
En servei des de 1931 fins l'any 1983.
En servei des de 1931 fins l'any 1983.

Cotxes Sport Wagen

En servei al Cremallera de Núria des de l'any 2008.
Procedent de la línia del Furka Oberalp (Brig-Andermatt-Disentis), Suïssa.
Remolcat per locomotora diesel o automotor.

DM6 + Sportwagen Ribes Vila.jpg

En servei al Cremallera de Núria des de l'any 2008.
Procedent de la línia del Furka Oberalp (Brig-Andermatt-Disentis), Suïssa.
Remolcat per locomotora diesel o automotor.

Cotxe saló

En estat original de 1931. Destinat al servei comercial segons encàrrec i viatges d'època.
Quan no realitza cap servei, es troba exposada a les cotxeres de Ribes Vila.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.

Automotors de viatgers en servei regular

  • Automotors elèctrics articulats GTW 2/6
A11 + A10 Nuria.jpg

Locomotores diesel-elèctriques

  • Locomotora diesel-elèctrica DM6
Adscrita al Cremallera de Núria des de l'any 2006.
En servei d'obres, manteniment, trens de socors i tracció de la màquina llevaneus L09.

L09 + DM6.jpg

Entre l'any 2003 i l'any 2006, en servei d'obres i manteniment al Cremallera de Montserrat.
Ocasionalment ha estat traslladada com a reforç al Cremallera de Montserrat.
  • Locomotora diesel-elèctrica D9
Adscrita al Cremallera de Montserrat des de l'any 2006, per a serveis d'obres i manteniment.
Entre l'any 1995 i l'any 2006, moment en que fou traspassada, prestà servei d'obres, manteniment, trens de viatgers i de socors, i tracció de la màquina llevaneus L09.
Ocasionalment ha estat traslladada com a reforç al Cremallera de Núria.

Vagons de mercaderies i manteniment

  • Vagons procedents d'antics cotxes de viatgers.
Procedent de la reforma efectuada al cotxe 22 de viatgers.
En servei al Cremallera de Montserrat.
En servei de mercaderies i treballs des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Procedent de la reforma efectuada al cotxe 27 de viatgers.
En servei al Cremallera de Montserrat.
En servei de mercaderies i treballs des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Procedent de la reforma efectuada al cotxe 29 de viatgers.
En servei al Cremallera de Núria.
En servei de mercaderies i treballs des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Procedent de la reforma efectuada al cotxe 01 de viatgers.
En servei al Cremallera de Núria.
En servei de mercaderies des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Procedent de la reforma efectuada al cotxe 28 de viatgers.
En servei al Cremallera de Núria.
En servei de mercaderies des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Procedent de la reforma efectuada al cotxe 02 de viatgers.
En servei de mercaderies i treballs des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Procedent de la reforma efectuada al cotxe 25 de viatgers.
En servei de mercaderies i treballs des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.


En servei al Cremallera de Núria.
En servei de mercaderies alimentaries des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora locomotora diesel o automotor.
En servei al Cremallera de Núria.
En servei de mercaderies alimentaries des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora locomotora diesel o automotor.
En servei al Cremallera de Núria.
En servei de mercaderies alimentaries des de l'any 2003.
Remolcat per locomotora locomotora diesel o automotor.
Procedent de la línia suïssa del Furka Oberalp (FO).
Remolcat per locomotora diesel o automotor.
Procedent de la línia suïssa del Furka Oberalp (FO).
Remolcat per locomotora diesel o automotor.
En servei de mercaderies i treballs des de l'any 1930.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
En servei de mercaderies i treballs des de l'any 1930.
Actualment al Cremallera de Montserrat
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Tranport d'animals i mercaderies.
En servei des de l'any 1930.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Tranport d'animals i mercaderies.
En servei des de l'any 1930.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
En servei d'obres i manteniment.
En servei des de l'any 2005.
Remolcat per locomotora locomotora diesel o automotor.
En servei d'obres i manteniment.
Remolcat per locomotora locomotora diesel o automotor.

Altres procedents d'antics cotxes de viatgers

Procedent de l'adaptació realitzada al cotxe 12 de viatgers.
Exposat de manera permanent a les cotxeres de Ribes Vila.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.
Procedent de l'adaptació realitzada al cotxe 11 de viatgers.
Exposat de manera permanent a les cotxeres de Ribes Vila.
En servei regular de viatgers des de l'any 1931 fins l'any 2003.
Remolcat per locomotora elèctrica, locomotora diesel o automotor.

Màquines Llevaneu

Sense tracció propia.
En servei de llevaneu des de l'any 1930.
Actualment en reserva i exposada a les cotxeres de l'estació de Ribes Vila
  • Llevaneu diesel L09
Sense tracció propia.
En servei de llevaneu des de l'any 1995.

Dresina

Sense tracció propia.
Sense roda de cremallera.
Procedent de la Línia Llobregat-Anoia.

Locomotores de vapor

Exposada de manera permanent a les cotxeres de Ribes Vila.
Prestà serveis d'obres durant la construcció del Cremallera de Núria, a l'any 1930.
Des de l'any 1920 fins l'any 1930, moment en que fou traslladada a les obres del Cremallera de Núria, prestà servei al Cremallera de Montserrat.
Procedent de l'antic Cremallera de Montserrat. Prestà servei d'obres durant la construcció del cremallera a l'any 1930 i fou la primera en arribar a Núria, el dia 30 de desembre d'aquell mateix any.
Desballestada a l'any 1953.

Cronología

1924: L'empresa Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents (FMGP) realitza el projecte de construcció del cremallera.
1926: El projecte del cremallera és aprovat per Reial Decret.
1928: Comencen les obres de construcció.
1931: Inauguració de la línia.
1981: La Generalitat de Catalunya es converteix en accionista principal de FMGP.
1984: La Generalitat de Catalunya obté el control total de la línia i és transferida a FGC.
1985: Ariben els nous automotors Beh 4/8, sent enumerats com A5, A6 i A7.
1995: Arriben un quart automotor Beh 4/8 del mateix model, sent enumerat como A8, i una locomotora diesel-elèctrica sent enumerada com a D9.
2002: Arriben els nous automotors articulats Stadler Rail, sent enumerats com A10 i A11.
2005: Comencen les obres de construció del nou túnel del Roc d'en Dui, per evitar una zona geològicament inestable.
2007: Comença la reforma integral dels automotors A5-A6-A7-A8.
2008: Finalitzen les obres de construcció del túnel Roc del Dui. Entra en funcionament el nou tram i es clausura l'antic.
2009: Es construeix una marquesina amb plaques fotovoltaiques per a cobrir les vies i andanes de l'estació de Ribes Enllaç.

Veure també

Enllaços externs