Benvinguts a la wiki del Fòrum del Transport Català

Gran Metropolitano de Barcelona

De Wiki del Transport català
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Societat anònima constituïda el 26 de maig de 1921 per construir i explotar una línia de metro, coneguda al seu moment com a Gran Metro. Fruit d'aquesta empresa és inaugurat, el 30 de desembre de 1924, el primer tram de metro de Barcelona: Lesseps-Catalunya, sent aquesta la primera línia de metro de la ciutat en ser inaugurada.

El primer tram va comprendre les estacions de Lesseps, Diagonal, Aragón (actualment Passeig de Gràcia L3 ) i Catalunya, amb un traçat de 2.470 km., i que actualment formen part de la L3. Al cap d'uns mesos, el 31 de maig del 1925, es va inaugurar Fontana, entre Lesseps i Diagonal. Es va realitzar el projecte d'una estació entre Fontana i Diagonal, que van anomenar Travessera, degut a la distància que hi havia entre elles. Es van arribar a realitzar plànols i, fins i tot, es van expropiar finques a la cantonada de Gran de Gràcia amb Travessera, però finalment mai no es va arribar a construir. Poc després, el 5 de juliol del mateix any, es va inaugurar Liceo (Liceu).

L'any següent, es va posar en funcionament un segon tram, que bifurcava a l'estació d'Aragón, i seguia per Urquinaona, Jaume I i, el 20 de febrer de 1934, s'hi va afegir Correos ( Correus ). Per l'altre ramal, el de Liceu, es va afegir, el 15 d'abril de 1946, la petita estació de Fernando.

El 1957, l'empresa és municipalitzada, i el 1961 es fusiona amb l'altra empresa barcelonina de ferrocarril metropolità, Ferrocarril Metropolitano de Barcelona, S.A. (Transversal).

Arxiu El Llop

Contingut

Projecte antic del Gran Metro

El projecte de la companyia era configurar un 8 damunt el plànol de Barcelona, que es dividia en diferents línies, numerades de l'1 al 5. Les úniques que es van portar a terme van ser la de Lesseps-Liceu i Aragón-Correos, que en el projecte, tenia el nom de Bifurcación-Portal de Mar. Quant a la resta, la que havia de ser la 3a línia del Gran metro, era Lesseps-Horta, la 4 Lesseps-Estación de Francia, amb 12 estacions, que havia de passar per Sarrià, Les Corts, Sants, Gran Via, Ciutadella i Estació de França, i la línia 5, Liceu-Drassanes-Portal de la Pau-Passeig Colom-Estació de França. No es van arribar a fer per l'alt cost de la construcció, les filtracions d'aigua i diversos conflictes amb empreses de transports de superfície.


Restes

 • Estació de Correus, que va desparèixer quan aquest ramal s'incorporà a la L4.
 • Antic passadís de connexió de Catalunya que connectava el Gran Metro amb l'estació de Renfe i de retruc amb el Transversal
 • Les baranes de l'estació de Liceu
 • Les rajoles del pinyó de l'estació de Fontana
 • Les escales de l'antic ascensor de l'estació d'Urquinaona
 • L'antiga porta de cotxeres i accés a l'elevador de les cotxeres de Lesseps
 • La bifurcació on es desviaven els trens cap als dos ramals de la línia. Encara es fa servir per tractors de manteniment.
 • El tren de la sèrie 300 que inaugurà la línia el 1924 i fou restaurat el 1999.
 • Les rajoles del vestíbul d'Aragón.

Bibliografia

 • Síntesis Histórica del Metro de Barcelona. TMB, 1989

Fotografía

 • Arxiu El Llop