Camprubí reclama a la Generalitat diners per acabar l´hospital i connectar Renfe i FGC
L'alcalde comunica a Joaquim Nadal que la ciutat vol pactar el recorregut en superfície de l'enllaç ferroviari.
La connexió entre Renfe i FGC aportaria un recorregut intern en transport públic molt beneficiós
FRANCESC GALINDOMANRESA
L'acord de finançament Estat-Generalitat desencalla la situació d'impàs pel que fa a futures grans inversions en infraestructures a Catalunya. Conscient d'aquesta situació, l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, ha llançat dos missatges per a navegants que caldrà tenir molt presents.
El primer és que al gener s'ha de fer la licitació de la segona fase de l'obra més important en marxa a la ciutat a hores d'ara: l'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu, de la Fundació Althaia. La licitació cal fer-la a començament de l'any que ve perquè el procés administratiu encaixi amb la finalització de les obres de la primera fase i així tinguin continuïtat.
Els problemes per lligar el nou model de finançament han posat l'ai al cor del govern municipal, ja que una situació d'impàs en una intervenció que es desenvolupa en un àmbit tan sensible com és un hospital podria ser una enorme font de problemes. Per tal que la licitació es pugui fer el gener, Camprubí avisa que el finançament ha d'estar lligat l'octubre i, a hores d'ara, tot i la voluntat ferma expressada per la conselleria de Salut de la Generalitat, aquest tema encara no és al sac.
El segon missatge té a veure amb la connexió ferroviària entre la Renfe i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), un projecte cobejat per la ciutat per les possibilitats de millora del transport públic que planteja, tant en l'àmbit municipal com amb altres municipis de l'entorn.
Fins ara, el projecte que es considerava ideal per a Manresa era fer-lo de forma subterrània i aconseguir un valuós metro. Camprubí ha assegurat a aquest diari que s'ha posat en contacte amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, per fer-li saber que "l'Ajuntament vol pactar el recorregut de l'enllaç per fer-lo viable per superfície". L'alcalde considera que en l'actual conjuntura econòmica cal ser pràctics i si defensar l'opció subterrània suposa que l'enllaç quedi aparcat sine die el millor és maniobrar i "estudiar acuradament l'opció en superfície". Per això ha demanat al Govern de la Generalitat que a la tardor hi hagi un avantprojecte sobre la taula i, amb aquesta finalitat, "l'Ajuntament de Manresa ha ofert la seva capacitat tècnica per fer-lo possible d'una forma consensuada".
L'Ajuntament de Manresa havia plantejat a Ifercat (entitat per al transport ferroviari de la Genera- litat) la voluntat de connectar FGC, Renfe i la futura línia de l'eix transversal ferroviari, que hi passaria molt a prop, a la zona de la torre de Santa Caterina. Per fer aquesta connexió, Manresa volia que es foradés el centre de la ciutat, des de l'actual estació de Manresa Alta fins a la plaça de la Refor- ma, a la vora de l'actual línia de Renfe. Fer aquest túnel suposaria donar característiques de metro al perllongament de la línia de FGC. El soterrament de la línia que proposava l'Ajuntament de Manresa inclouria la construcció de ?.???
