• L'estudi per al consorci metropolità distingeix dues corones i proposa augmentar freqüències i itineraris
La posada en marxa del Consorci del Transport Públic de l'Àrea de Girona permetrà que els ciutadans de 46 municipis puguin agafar transport públic amb un únic bitllet que els permetrà fer transbordaments, agafar autobusos, i també es pretén que puguin agafar trens. La proposta definitiva ja ha estat consensuada entre la Generalitat, les empreses de transport i els consells comarcals i ara se n'avaluen els costos econòmics. Quant a tarifes, es distingeixen dues corones, una de més barata per als municipis més pròxims i una de més cara per als més allunyats. Això anirà acompanyat d'un important increment del nombre d'autobusos. Així, per exemple, es vol aconseguir una freqüència d'un autobús cada quart d'hora o es vol passar de quatre a deu viatges diaris a Santa Coloma.
La creació de l'ens del transport és una vella aspiració que comença a agafar forma. Tècnicament s'ha conformat una àrea de 46 municipis en dues corones: la primera, formada per una dotzena de pobles pròxims a Girona -inclosa la ciutat- i una segona, amb la resta. La voluntat és que un únic bitllet serveixi per desplaçar-se per tot aquest àmbit geogràfic, tot i que el preu de la primera corona serà més barat. Amb el bitllet es podrà fer el viatge fins a Girona, però sense necessitat de comprar-ne cap altre es podran fer els transbordaments que calguin. L'objectiu fonamental és que per descol·lapsar Girona s'actuï als pobles d'origen, des d'on cada dia un gran nombre de ciutadans es desplacen per estudiar o treballar. A tall d'exemple: una proposta és que els ciutadans puguin deixar el cotxe a Celrà i des d'allà agafar un autobús o el tren per desplaçar-se a Girona. Això només és factible si el preu és atractiu i hi ha unes freqüències amb un horari ampli. A partir d'uns nòduls principals [vegeu quadre, on falta Vidreres] es planteja ampliar freqüències i itineraris. Per exemple, Santa Coloma passaria de tenir els quatre autobusos actuals a tenir-ne vint, amb unes freqüències molt superiors. En el cas de Banyoles, Anglès i Santa Coloma, hi hauria autobusos llançadora, és a dir directes sense passar per altres pobles. Amb Sils i Celrà, la Generalitat negociarà amb Renfe per fer una proposta conjunta. Les empreses de transport -cap a vuit-, hi han donat el vistiplau i els consells comarcals del Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva també, en una reunió amb la responsable de Mobilitat de Girona, Isabel Salamaña. En aquest sentit, les empreses han demanat fer parades a Girona en llocs com ara el Trueta i la Devesa, cosa que l'Ajuntament ha acceptat. Com a prestació, dins la ciutat es vol aconseguir freqüències de 15 minuts en totes les línies o la prolongació de la 11 fins a Sant Gregori. Salamaña adverteix que aquesta proposta suposa una important millora per als ciutadans i que, per tant, tots els ajuntaments hi hauran de col·laborar econòmicament de manera proporcional.
Un autobús a la carta
A banda dels recorreguts inclosos en les línies més freqüents, hi ha sobre la taula una proposta perquè els veïns de set municipis de reduïdes dimensions es puguin beneficiar del transport públic encara que les línies habituals no hi arribin. Es tracta de Camós, Palol de Revardit, Juià, Sant Martí Vell, Madremanya i Sant Andreu Salou. La idea és que si un veí d'algun d'aquests municipis té una necessitat de desplaçament prevista, pugui avisar la companyia que opera a la zona i concertar dia i hora perquè el passin a recollir. D'alguna manera, serà com una mena de servei a la carta que només serà operatiu per a aquests municipis. Altres de reduïdes dimensions dependran de les línies habituals. Per exemple, és el cas de Canet d'Adri, que dependrà del servei de Sant Gregori.
Les dades

--
El Punt.