La intervenció integrarà un carril bus segregat, un nou carril bici i una línia de bus exprés
L'AMB i la Generalitat de Catalunya han presentat el nou projecte d'integració urbana i de millora de la mobilitat de la carretera C-245 que permetrà integrar un carril bus segregat de 13 quilòmetres, que unirà Cornellà de Llobregat amb Castelldefels, i un nou carril bici. L'actuació també implementarà una línia d'autobús exprés d'alta ocupació (BRT).
La carretera C-245 és un eix viari d'alta densitat que connecta Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels on cada dia hi conflueixen més de 35.000 passatgers de bus. En el tram més carregat, hi conflueixen 14.300 passatgers d'autobús i 18.000 vehicles privats. Aquesta alta densitat de circulació de l'antiga carretera comarcal penalitza significativament el temps de recorregut de les línies d'autobús que circulen per la C-245.
La intervenció, amb un pressupost total de 26,3 milions d'euros, estarà cofinançada pel món local, liderat per l'AMB, i per la Generalitat, i començarà a ser realitat el 2017.
El nou projecte, presentat per Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), aposta per la pacificació de la via i dóna prioritat al transport públic i a la bicicleta en detriment del cotxe privat. La integració de la C-245 esdevindrà el punt de partida d'un gran procés de reurbanització de tota l'àrea i suposarà, gràcies a la implantació de mobilitat més sostenible, una notable reducció de la contaminació atmosfèrica i una millora de la qualitat de l'aire de la metròpolis.
FONT: Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)

Plataforma segregada per l'autobús i nova línia de bus exprés (BRT)
Gràcies a l'endegament d'aquest projecte, l'AMB podrà implantar en aquest tram de l'eix viari una nova línia d'autobús d'altes prestacions i ocupació, conegut internacionalment com a Bus Rapid Transit (BRT) o autobús exprés. Es tracta d'un sistema d'autobús ràpid, amb un disseny i característiques especials per millorar-ne el funcionament i evitar les causes que contribueixen als endarreriments. En aquest cas concret, l'AMB aposta per un autobús híbrid articulat amb dues portes d'accés, que permetrà un 30% més d'ocupació que els actuals i una càrrega/descàrrega de passatgers més ràpida.
Amb la implantació del BRT l'AMB espera un increment de viatgers i de demanda del servei entorn del 10% i calcula que aquesta nova línia pot ser utilitzada, aproximadament, per 2,5 milions de passatgers anuals.
Inicialment, l'AMB ha previst una flota de 10 autobusos exprés BRT híbrids, amb una freqüència de pas de 10 minuts. Tenint en compte que la inversió per vehicle es de 480.000 €, la inversió total en el parc mòbil suposarà 4,8 milions d'euros.
FONT: Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)
