Remodelació de la xarxa ferroviària del Camp de Tarragona

RENFE regionals i línies FGC de fora de l'àrea de Barcelona.
RENFE regionales y líneas FGC de fuera del área de Barcelona.
Respon
Avatar de l’usuari
genissimon  
N10
N10
Entrades: 3369
Ubicació: La Selva marítima i el Berguedà prepirinenc

Re: Remodelació de la xarxa ferroviària del Camp de Tarragona

Entrada Autor: genissimon » Dimarts 26/10/2021 9:23

Reus Digital, 26 d'octubre de 2021 ha escrit: Pallarès: «L'estació intermodal, si no està connectada amb el tren-tramvia, no té sentit»
La delegada del Govern al Camp de Tarragona demana fixar-se en les execucions i no en les previsons dels PGE
[...]


Reposició del Tramvia Blau.
Manteniment del servei ferroviari a l'Estació de França i connexió decent amb el metro.
Corredor mediterrani per a mercaderies amb via d'ample normal (UIC 1435mm), apartadors llargs (>1000m) i pendents suaus (<15‰).
Desdoblament de la C-55 entre Manresa i Abrera.
Actualització de la C-26 entre Berga i Solsona.

Avatar de l’usuari
robertotlh
N7
N7
Entrades: 327

Entrada Autor: robertotlh » Dimecres 27/10/2021 14:26

genissimon ha escrit: Dimarts 26/10/2021 9:23
Reus Digital, 26 d'octubre de 2021 ha escrit: Pallarès: «L'estació intermodal, si no està connectada amb el tren-tramvia, no té sentit»
La delegada del Govern al Camp de Tarragona demana fixar-se en les execucions i no en les previsons dels PGE
[...]
I la forma més fàcil de fer-ho és fer la Intermodal al nus de Vilaseca. A Madrid ja se n'han adonat, aquí seguim discutint sobre el sexe dels àngels i marejant la perdiu.



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23525
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Divendres 25/02/2022 10:32

https://govern.cat/salapremsa/notes-pre ... -vila-seca

Ferrocarrils licita el projecte constructiu del tramvia del Camp de Tarragona entre Cambrils i Vila-seca


El document, amb un termini màxim de redacció de 18 mesos, definirà tècnicament les actuacions per implantar el primer tram del tramvia, als municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca
S’està redactant l’estudi informatiu del segon tram, que inclou la connexió entre Reus i Tarragona i els ramals de penetracions urbanes, així com la connexió entre Vila-seca i Tarragona
Tot el sistema tindrà un traçat independent de la xarxa ferroviària d’Adif en servei, cosa que permet adoptar l’ample estàndard europeu i ofereix més possibilitats a l’hora d’adquirir el material mòbil i gestionar el servei

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha tret a licitació la redacció del projecte constructiu del primer tram del tramvia del Camp de Tarragona, entre Cambrils i Vila-seca. El document definirà tècnicament les actuacions necessàries per a la implantació d’un sistema de tramvia, de 14,60 quilòmetres de longitud, als municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca. Amb el projecte s’assoleix un doble objectiu: es recupera un mode de transport públic pel corredor de l’antiga xarxa de rodalies i s’elimina l’efecte barrera de la infraestructura fora de servei mitjançant la integració urbana de la solució tramviària. La licitació és per un import d’1,9 milions i un termini màxim de redacció de 18 mesos.

Per al tramvia del Camp de Tarragona s’ha optat per un traçat independent de la xarxa ferroviària d’Adif en servei, cosa que permet adoptar l’ample estàndard europeu i ofereix més possibilitats a Ferrocarrils a l’hora d’adquirir el material mòbil i gestionar el servei. Durant la redacció del projecte constructiu que es licita, s’analitzarà el sistema d’energia, amb l’objectiu de disposar d’un sistema sense catenària als àmbits densament poblats.

El pressupost previst per a la implantació del tramvia entre Cambrils i Vila-seca, que inclou també un centre de control-cotxeres i material mòbil, és de 150 milions.

En paral·lel, s’està redactant l’estudi informatiu de la resta de la xarxa tramviària, que inclou la connexió entre Reus i Tarragona i els ramals de penetracions urbanes, així com la connexió entre Vila-seca i Tarragona, també mitjançant traçats independents de la xarxa d’Adif i amb les mateixes característiques que el primer tram pel que fa a l’aplicació d’un sistema sense catenària en els trams més urbans.

Actualment, el 90% de la mobilitat al Camp de Tarragona és interna i la quota modal global del transport públic és del 18%. L’objectiu principal de la nova xarxa és fer créixer la quota modal del transport públic fins al 25% mitjançant l’establiment de serveis ràpids per a la mobilitat interurbana, accessibles als centres i als barris de les ciutats i connectors dels pols estratègics d’activitat d’aquest àmbit, per a la mobilitat tant de residents com de visitants. La demanda estimada és de 9 milions de viatges anuals, un cop estigui plenament en servei la xarxa i tenint en compte els desenvolupaments previstos i l’aplicació de mesures de promoció del transport públic i la mobilitat activa.



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23525
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dissabte 07/05/2022 10:40

Ara entenem la pressa per tancar la línia, arrencar les vies, enderrocar impunement l'estació de Cambrils, etcètera, etcètera...




Avatar de l’usuari
Renfe445
N10
N10
Entrades: 4510
Ubicació: ??!!!#=?¿****!!! ©
Contacta:

Entrada Autor: Renfe445 » Dissabte 07/05/2022 12:13

Que no us faci estrany veure que s'investigui d'aquí a uns anys un altre "Caso Malaya"...



Benadav
N1
N1
Entrades: 7

Entrada Autor: Benadav » Diumenge 26/03/2023 15:41

https://www.diaridetarragona.com/movil/ ... BB14266986

La estación intermodal entre Reus y Vila-seca empezará a construirse en 2026
La ministra de Transportes, Raquel Sánchez, ha indicado que la nueva estación permitirá una mejor conexión con Rodalies, con el aeropuerto y con el futuro tranvía de titularidad autonómica.

La estación intermodal entre Reus y Vila-seca empezará a construirse en 2026.

La ministra de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (Mitma), Raquel Sánchez, ha anunciado este viernes que el estudio informativo de la nueva estación intermodal en el Camp de Tarragona se someterá a información pública antes de finalizar este año 2023. La futura infraestructura estará en Vila-seca y muy cerca, al sur, del Aeropuerto de Reus.

Raquel Sánchez ha informado sobre el estado de los trabajos y ha ratificado el compromiso de comenzar las obras de la nueva estación intermodal a principios de 2026. En la nueva estación convergerán diversos modos de transporte, puesto que su ubicación permite dotar de conexión con alta velocidad al Aeropuerto de Reus y mejorar las conexiones con Rodalies, además de encajar con futuros proyectos de otras administraciones, como el tranvía “TramCamp” de la Generalitat.

La estación intermodal entre Reus y Vila-seca empezará a construirse en 2026.

Así lo ha comunicado en la presentación del proyecto que se ha celebrado hoy, en la sede de la Subdelegación del Gobierno en Tarragona, donde han asistido el secretario general de Infraestructuras, Xavier Flores; el subdelegado del Gobierno, Santiago Castellà; el vicepresidente segundo de la Diputació de Tarragona, Joan Josep García, el director Serveis Territorial en Tarragona de la Generalitat, Xavier Villacampa, así como otros representantes públicos de la zona. Estaban el alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el de La Canonja, Roc Muñoz; la concejala Teresa Pallarès, como representante de Reus, y el alcalde Pere Segura, de Vila-seca.

La titular de Mitma ha destacado “la importancia de escuchar al territorio y el diálogo entre administraciones para avanzar en las mejoras de las infraestructuras y llegar a las mejores soluciones”.

Así, Raquel Sánchez ha expuesto la situación actual de esta actuación, cuyo estudio informativo está en curso por parte del Ministerio y se aprobará antes de finalizar el año.

Por su parte, el Ayuntamiento de Reus y el de Vila-seca han reivindicado que la estación intermodal de Tarragona sea una infraestructura que «conecte el territorio» a través de Cercanías, tranvía y el Alta Velocidad. Así lo ha manifestado Teresa Pallarès y Pere Segura, en la presentación.

La demanda total prevista en la nueva estación es de más 1.850.000 viajeros anuales en ambos sentidos
Está previsto que a finales de este año se pase a información pública la redacción del proyecto, que contará con una inversión superior a los 30 millones de euros el desarrollo de las obras. La ministra ha afirmado que cuentan con el consenso del territorio en cuanto a la ubicación de la estación, la cual se espera que reciba 1,8 millones de pasajeros el año.

Características de la nueva estación intermodal

La ubicación de la nueva estación en el área del Camp de Tarragona, al norte de la ciudad de Vila-seca, goza de una buena accesibilidad en vehículo privado y cuenta con excelentes conexiones con el Corredor Mediterráneo, con el transporte público en las líneas RT1, R14 y R15, así como con el proyecto de la futura línea de tranvía.

La estación intermodal entre Reus y Vila-seca empezará a construirse en 2026.

Además, la proximidad con el Aeropuerto de Reus permitirá una adecuada intermodalidad entre los transportes aéreo y ferroviario, con una reducción en los tiempos de acceso a la red de alta velocidad para los 240.000 habitantes de las ciudades de Reus y Tarragona y resto de usuarios.

La demanda total prevista en la nueva estación es de más 1.850.000 viajeros anuales en ambos sentidos, para lo que se plantea una estación de 4 vías y dos andenes. Esta actuación se enmarca en la estrategia del Ministerio de potenciar el transporte ferroviario a través de la mejora de las infraestructuras, los servicios, la explotación o la gestión, que permitan contribuir al crecimiento de este modo.



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23811
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Divendres 11/04/2025 9:47

El canvi d’opinió de Tarragona sobre l’estació intermodal sacseja el futur de l’Àrea Metropolitana
Vila-seca deixa d'assistir a les reunions · Reus i la Diputació de Tarragona reclamen de mantenir el pacte inicial

El canvi d’opinió de l’Ajuntament de Tarragona sobre l’emplaçament de la futura estació intermodal del Camp de Tarragona ha sacsejat el Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana de Tarragona. El consens entre les ciutats definia que l’equipament ferroviari s’havia de situar al terme de Vila-seca, a prop de l’aeroport de Reus, però Tarragona ara la reclama al seu municipi, a l’Horta Gran. A causa d’això, l’Ajuntament de Vila-seca ha comunicat a la Diputació de Tarragona que abandonava la seva participació en tots els grups de treball actualment existents “fins que no es recuperi el clima de confiança i de generositat del moment inicial”. La diputació i l’Ajuntament de Reus reclamen també de mantenir el pacte inicial.

“El que fem des de Tarragona a escala tècnica és una reserva d’espai al nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal per poder situar una estació intermodal a l’Horta Gran. Tarragona impulsa l’Àrea Metropolitana, però també té sobirania urbanística per redefinir les infrastructures amb l’elaboració del nou POUM”, ha manifestat el batlle de Tarragona, Rubén Viñuales. El batlle tarragoní diu que aquesta estació “no és a l’aeroport, sinó al mig del no-res” i que això reprodueix “el mateix error de l’estació del Camp de Tarragona”. “Fa dinou anys que patim una estació en un lloc on no hi ha el gruix de la població, per tant, com a Àrea Metropolitana no podem tornar a cometre aquest error”, ha insistit.

Sembla que el consistori tarragoní ha presentat la proposta de l’Horta Gran a la Generalitat i al ministeri espanyol, cosa que no s’ha rebut bé a Vila-seca, que ha valorat que el nou projecte de Tarragona afectava “el consens tècnic i polític creat a tot el territori sobre les infrastructures ferroviàries del Camp de Tarragona i que són un dels pilars claus de la futura Àrea Metropolitana”. Amb tot, han considerat que el Grup Impulsor i les sessions de treball –als quals ara deixen d’assistir– han de “portar a un verdader debat i en profunditat tant dels objectius com dels beneficis per tot el territori amb una mirada estratègica i a llarg termini”.
Més reaccions

La polèmica ha fet que reaccionessin tant la diputació com l’Ajuntament de Reus. Des de l’ens supramunicipal no s’ha valorat la ubicació de l’estació intermodal en si mateixa, sinó que la seva presidenta, Noemí Llauradó, ha remarcat que el Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana està format per vuit municipis i que tots ells “són plenament sobirans de prendre les seves decisions, siguin les que siguin”. Alhora, ha afegit: “la confiança i el consens són valors fonamentals” pel grup. En ocasions anteriors Llauradó sí que ha expressat el seu suport al fet que Vila-seca aculli l’estació intermodal.

Finalment, la batllessa de Reus, Sandra Guaita, ha defensat que la infrastructura ferroviària es faci a Vila-seca, ja que “és un projecte treballat i consensuat amb el territori, pactat amb el govern de la Generalitat i de l’estat”, que encara “els darrers passos de tramitació” i que s’ha de començar a construir “el 2026”. “La mobilitat del territori s’ha de dibuixar amb lleialtat, mirada àmplia, generosa i visió de territori”, ha expressat. “El camí encetat per impulsar una Àrea Metropolitana i per redactar una estratègia i un pla d’acció territorial amb dimensió metropolitana és el correcte i el que reclama la ciutadania i els principals agents socials i econòmics locals”, ha dit.

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-can ... opolitana/


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

jgomezs
N6
N6
Entrades: 299

Entrada Autor: jgomezs » Dimarts 15/04/2025 15:58

Fa un temps em va donar per mirar si hi havia projectes per tenir una estació d'alta velocitat més cèntrica a Tarragona, i em vaig creuar amb el projecte del POUM. I si bé és bo el concepte de tenir una estació millor que Camp de Tarragona, tota la resta que he trobat sobre el tema és preocupant.

El projecte de fet va més enllà del projecte ferroviari. La idea és que Tarragona preveu crèixer en població, i per a construir cal aprofitar els terrenys de l'Horta Gran, que ara és una zona industrial en decadència, abans que agafi d'altres usos. Pensava que després de la DANA de València això hauria quedat al calaix, perquè no només és zona inundable sinó que queda directament a la desembocadura del Francolí. I a més queda a tocar de la A-27 per on passen els camions que transporten mercaderies perilloses que surten del port. Però sembla que ara la idea es recupera amb quòrum total de tots els partits de la ciutat.

Des del punt de vista de transport públic el POUM inclou l'esperança del típic soterrament de la línia actual "per recuperar la façana marítima" amb un túnel per passar els trens de Rodalies per una estació més central a la Plaça Imperial Tarraco. La qual cosa em fa pensar en com la nova línia de metro de Roma és més un projecte d'arqueologia que de transport. L'autovia A-7 també es vol soterrar i convertir en una "ronda de Tarragona". Opinió personal: Fer l'estació més cèntrica és molt car, però no una bajanada per als usuaris. Si es fa, i es desvien les línies de mercaderies recuperant Reus-Roda, es podrien posar serveis locals per fer un "metro de Tarragona" entre Ponent i la Platja Llarga, aprofitant l'infraestructura al màxim.

Per fer arribar la alta velocitat a Tarragona, es va fer un procés participatiu. Les opcions eren:
- Bypass nord: Una via nova entre Camp de Tarragona i el nou barri de l'Horta Gran, resseguint el riu Francolí. Caldria fer una estació nova exclusiva d'alta velocitat, paral·lela al riu, en algunes versions del projecte diuen que estació terminal (i si no és terminal, no veig clar el radi de corba per seguir en direcció València, i quant de temps perdrien els Euromed per poder passar per aquí). Aquesta opció s'origina en el mateix POUM.
- Bypass Est: connectar la línia d'alta velocitat amb la línia de la costa actual a l'alçada de Tamarit. Entre la AP-7 i l'antiga Reus-Roda ja tens una bona línia d'espai sense edificar. Aprofitaria la línia existent per la costa des de Tamarit fins a Tarragona. Aquesta opció és la que s'inclou al PTPCT (Pla territorial parcial del Camp de Tarragona) del 2010.

Per tant, a l'ajuntament de Tarragona esperen que tot el servei ferroviari del sud de Catalunya depengui de la opinió dels seus veïns. Les raons per uns opció o l'altra eren sobretot urbanístiques, i amb una anàlisi discutible de quins serveis ferroviaris permetria una o altra opció, i estaven proposades clarament per afavorir la opció nord, que evidentment va guanyar. Així a primera vista, la opció nord no permetria passar per Tarragona els trens Barcelona - Madrid, i no veig clar els Barcelona - València, fent que al final la oferta de trens acabi sent mínima i cara (havent de pagar solcs extra a la línia d'alta velocitat amb més intensitat d'ús d'Espanya).

Per cert, la línia del bypass nord hauria de ser soterrada (tota la línia, no només l'estació), <sarcasme>perquè evidentment la línia de tren fa barrera però el riu i l'autopista que hi haurà al costat no</sarcasme>. I, insisteixo, estem parlant d'una estació terminal de tren, soterrada, en zona inundable, a tocar de la desembocadura del riu.

Opinió personal: Al final tot fa pinta a que hi ha un projecte de conversió de zona industrial a zona residencial, però que hi volen posar l'estació d'alta velocitat com a infrastructura de prestigi pel nou barri, sense tenir en compte quins serveis s'hi podrà donar a la pràctica, ni la relació cost-benefici (perquè esperen que algú altre pagui la factura). I, com diu el comunicat de la PTP, no té sentit deixar de banda un projecte factible amb beneficis immediats per un megaprojecte a dècades vista que ni tan sols n'és incompatible.



Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 7211
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

Entrada Autor: wefer » Dimecres 16/04/2025 0:23

jgomezs ha escrit: Dimarts 15/04/2025 15:58- Bypass nord: Una via nova entre Camp de Tarragona i el nou barri de l'Horta Gran, resseguint el riu Francolí. Caldria fer una estació nova exclusiva d'alta velocitat, paral·lela al riu, en algunes versions del projecte diuen que estació terminal (i si no és terminal, no veig clar el radi de corba per seguir en direcció València, i quant de temps perdrien els Euromed per poder passar per aquí). Aquesta opció s'origina en el mateix POUM.
- Bypass Est: connectar la línia d'alta velocitat amb la línia de la costa actual a l'alçada de Tamarit. Entre la AP-7 i l'antiga Reus-Roda ja tens una bona línia d'espai sense edificar. Aprofitaria la línia existent per la costa des de Tamarit fins a Tarragona. Aquesta opció és la que s'inclou al PTPCT (Pla territorial parcial del Camp de Tarragona) del 2010.
La primera opció és una barbaritat sense cap mena de sentit. Faria inviable que els trens BCN-València passessin per Tarragona, encara pitjor per als Tarragona-Lleida i, a sobre, no aportaria res a Tarragona mateix ja que faria una (altra) estació perifèrica de poca utilitat. Tot això, a canvi de gastar centenars de milions de diner públic per a res.
Sabent com va aquest país d'inútils, no m'estranya gens que guanyés aquesta opció. Com tampoc m'estranya gens que el resultat ja estigués preparat abans de fer la consulta. Ja sabem com de "demòcrates" són els dirigents del nostre territori. Em consta de primera mà que la majoria dels processos participatius són una estafa.

Resumint: d'on no n'hi ha, no en pot rajar.



Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 7211
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

Entrada Autor: wefer » Dilluns 21/04/2025 12:23

Polèmica (i espurnes) al Camp de Tarragona: per què una futura estació de tren encén els ànims?
La ubicació de l’estació intermodal sacseja el futur d'una zona que no vol repetir "errors" amb estacions en llocs on no hi ha gruix de població

etmana Santa intensa al Camp de Tarragona i no només per les vacances o les diverses processons. En aquesta ocasió, la futura estació intermodal del Camp de Tarragona ha estat la gran protagonista. El motiu? La diversitat de criteris i l'encreuament d'opinions entre les autoritats municipals on s'ha d'ubicar la infraestructura i futures inversions immobiliàries i empresarials en joc.

Si anem a pams, la futura estació intermodal de Vila-seca s'havia de començar a construir el 2026 i ha estat qualificada, per a molts, com la "Sants de Tarragona". De fet, les previsions del Ministeri de Transports indiquen que Sants -la segona en volum d'Espanya- aculli 60 milions de passatgers anuals el 2030, mentre que la previsió de demanda per la de Vila-seca rondi els dos milions. Des del 2018, que els impulsors tenien clar (i així ho van firmar) que es tractaria del centre neuràlgic del territori, ja que Reus té les seves estacions, Tarragona ha de decidir la seva i la de Vila-seca tindria caràcter metropolità. Perquè ens entenguem, és com si algú del barri de Gràcia de Barcelona hagi de fer set parades de metro per anar a Sants.

Imatge
Seguir llegint: https://www.viaempresa.cat/territori/po ... 5_102.html



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 337

Entrada Autor: Elefant » Dimarts 22/04/2025 23:04

wefer ha escrit: Dilluns 21/04/2025 12:23
Polèmica (i espurnes) al Camp de Tarragona: per què una futura estació de tren encén els ànims?
La ubicació de l’estació intermodal sacseja el futur d'una zona que no vol repetir "errors" amb estacions en llocs on no hi ha gruix de població

etmana Santa intensa al Camp de Tarragona i no només per les vacances o les diverses processons. En aquesta ocasió, la futura estació intermodal del Camp de Tarragona ha estat la gran protagonista. El motiu? La diversitat de criteris i l'encreuament d'opinions entre les autoritats municipals on s'ha d'ubicar la infraestructura i futures inversions immobiliàries i empresarials en joc.

Si anem a pams, la futura estació intermodal de Vila-seca s'havia de començar a construir el 2026 i ha estat qualificada, per a molts, com la "Sants de Tarragona". De fet, les previsions del Ministeri de Transports indiquen que Sants -la segona en volum d'Espanya- aculli 60 milions de passatgers anuals el 2030, mentre que la previsió de demanda per la de Vila-seca rondi els dos milions. Des del 2018, que els impulsors tenien clar (i així ho van firmar) que es tractaria del centre neuràlgic del territori, ja que Reus té les seves estacions, Tarragona ha de decidir la seva i la de Vila-seca tindria caràcter metropolità. Perquè ens entenguem, és com si algú del barri de Gràcia de Barcelona hagi de fer set parades de metro per anar a Sants.

Imatge
Seguir llegint: https://www.viaempresa.cat/territori/po ... 5_102.html
l'enginyer i opinador de VIA Empresa, Xavier Roig, té una visió crítica [...] "Als països entenimentats, aquestes decisions les prenen els tècnics corresponents. Als països amb instints que tendeixen cap al subdesenvolupament, tot es polititza ..."
Fals. Als països entenimentats s'accepta que les infraestructures claus també son una qüestió política i es pren una decisió política en base a un consens polític construït amb coneixement i enteniment dels fets tècnics.
En els països amb instints que tendeixen al subdesenvolupament hi ha gent que van d'enterats pretenent que les infraestructures claus son un tema purament de procés tècnic abstracte i sense element polític.



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23811
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dimecres 23/04/2025 9:48

Tot és qüestió de com es defineix política. A països assenyats, política és una cosa pública. A repúbliques (i monarquies) bananeres, política és un negoci privat finançat amb despesa pública.

I així anem...


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 7211
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

Entrada Autor: wefer » Dimecres 23/04/2025 14:35

Potser no és ben bé ni una cosa ni l'altre, però una mica de cada cosa.

Als països entenimentats es prenen decisions polítiques a partir de les dades proporcionades pels tècnics. Decideixen els polítics, però basant-se en criteris tècnics.

A Catalunya els polítics prenen decisions basant-se en les seves necessitats personals i els tècnics han d'intentar encaixar amb calçador aquestes decisions dins de la realitat del país.



Respon

Torna a “Ferrocarril a Catalunya”